Středeční recepis - Kváskový chléb

Jak už jste si určitě všimli, ať už z nějakých článků nebo mých sociálních sítích, pokud je sledujete, potrpím si na domácí, lokální a bio produkty. Ať už jde o zeleninu, mléčné produkty nebo pečivo. Tohle všechno si můžu naštěstí dopřát díky Výběru – naprosto fantastickýmu obchůdku a kavárně, kde tohle všechno mají. Ale taky si moc ráda něco upeču sama.

Pečení – ať už slanýho nebo sladkýho mě hrozně baví a často to v mém případě funguje i jako výborná terapie. Recept na domácí koláčky s ovocem vám sem nasdílím někdy jindy, dneska bych se s vámi ráda podělila o recept na domácí kváskovej chleba, kterej je ultra jednoduchej – co na přípravu, na čas už je to trošku horší – a strašně dobrej. Navíc vám doma navodí takovou tu správnou atmosféru tepla rodinného krbu a pohody a všechno neskutečně provoní.


JAK NA TO:

Na celém tom procesu je nejdelší právě doba kynutí, – v případě, že tedy nepoužijete rychlokvas, čemuž osobně moc nefandím – takže s tím je třeba počítat. Rozkvas na chleba je totiž potřeba zadělat den předem a to ve velké míse ze zhruba dvou polévkových lžic kvásku, – pokud si chcete, jako já, pěstovat vlastní, tak potřebujete pouze žitnou mouku, (zhruba 3 čajové lžičky) kterou zalijete teplou vodou tak, aby vzniklo takový blátíčko, a necháte kvasit zhruba den, potom ho dejte ideálně do lednice a obden mu přidejte čajovou lžičku mouky a drobet vody – 160ml vody a 160g mouky – dá se použít žitná, já používám přímo chlebovou, ale samozřejmě záleží na vás.

Rozkvas necháme 10 – 12 hodin pracovat na teplém místě – mísu ideálně zabalím do igelitového pytlíku a navrch ještě zakryju utěrkou.

Po nakynutí nasypeme do rozkvasu špetku soli, kmín, 450g mouky a zalijeme 250ml vody. Z celé směsi vypracujeme hladké těsto, které by se mělo lehce lepit, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme zhruba další dvě hodiny kynout – každou půl hodinu je třeba těsto prohníst aby bylo nadýchané a provzdušněné – průběžně můžeme přidávat mouku tak, aby na konci vzniknul krásný bochánek.

Troubu si rozpálíme na 250° a vložíme do ní plech, aby se pořádně nahřál. Jakmile je trouba rozpálená, vložíme hotový bochánek, který lehce nařízneme žiletkou aby nepopraskal a posypeme kmínem  – péct můžeme buď v ošatce, nebo třeba i v zapékací míse bez poklopu (tam je dobré dát na dno trošku mouky – a do horkého plechu chrstneme cca půl litru vody. Troubu rychle zavřeme, takže se uvnitř vytvoří pára. Chleba takto pečeme zhruba 15-20 minut. Potom plech vyjmeme z trouby a ztlumíme ji na 180°. 

Takto chleba dopékáme dalších 35-40 minut, během nichž ho občas potřeme vodou, aby vznikla krásná kůrka. Upečený chleba vyndáme z trouby, přesuneme na prkýnko a necháme vychladnou.

Komentáře