Středeční recepis - Medvědí polívka

Když jsem byla dítě a tak nějak to, aspoň drobet, u nás ještě nějak fungovalo, jezdili jsme na dovolenou do Maďarska do jedný malý vesničky. Vždycky to bylo tak, že jsme bydleli v domě u místních lidí, kteří ho přes léto pronajímali a měli to jako přivýdělek. Což bylo hrozně fajn, protože člověk byl blíž tý kultuře, kuchyni a tak, než kdybychom bydleli v nějakým hotelovým rezortu. Ono to totiž bylo i tak, že na tom samém pozemku měli postavený, takový jakože vejměnek na stáří a právě tam trávili léto. Byla to strašně skvělá a pohostinná rodina a právě paní domácí, když navařila něco typickýho – a teda strašně dobrýho – tak přinesla ochutnat. A nedávno jsem si právě vzpomněla na jednu strašně dobrou maďarskou polívku, zmobilizovala kamaráda, který má maďarský kořeny, tu polívku mu popsala a z jeho tatínka vytáhla recept, který byl přesně tím, co jsem hledala. A právě o něj se s vámi dneska podělím.


 

JAK NA TO:

Na másle necháme zesklovatět jednu bílou a jednu červenou cibuli, přidáme chilli – já si pěstuju vlastní papričky, takže jsem přidala dvě na jemno pokrájené, ale můžete samozřejmě použít i klasické chilli koření – zasypeme sladkou a gulášovou paprikou a zalijeme vývarem. Brambory a mrkev nakrájíme na malé kousky – zhruba dvě třetiny přidáme do vývaru a vaříme do změknutí.

Jakmile je zelenina uvařená, prolisujeme zhruba 4 stroužky česneku, přidáme i medvědí česnek – dá se samozřejmě použít čerstvý nebo sušený, já měla v ledničce zbytek domácího pesta, co jsem si dělala do těstovin, takže jsem použila to - odstavíme z plotny, rozmixujeme a pomalu přimícháme smetanu. Podle chuti dosolíme – pozor česnek sám o sobě solí, takže se solí opatrně – opepříme a můžeme přidat ještě sladkou i gulášovou papriku – tady hodně záleží na vaší chuti. J Potom přidáme zbytek zeleniny a necháme vařit. Mezitím si na pánvičce necháme rozpustit máslo, na něm osmažíme cibulku a žampiony nakrájené na menší kousky a ty pak přimícháme do polévky – stačí je přidat až na poslední chvíli v okamžiku, kdy už je ostatní zelenina uvařená a jen vzájemně promíchat.

Polévku podáváme s krutonky, případně topinkou – dá se dozdobit i zakysanou smetanou a medvědím česnekem.

Komentáře