Vymyslet vždycky na neděli – protože jiný dny, krom nějaký tý sobotní polívky – nevařím, protože to při našem pracovním zápřahu není úplně reálný, je občas celkem oříšek. Nerada se v jídlech opakuju a Martin zároveň kvůli dně nemůže úplně všechno, na což je třeba brát maximální ohled. A co si budem ono i to počasí často hraje dost roli, protože v okamžiku, kdy je venku třicet stupňů a víc se mi fakt u sporáku nebo u rozpálený trouby úplně stát nechce nehledě na to, že člověk ani pořádně nemá moc hlad.
Takže vymýšlím a kombinuju. A protože jsem velký milovník kuskusu, začala jsem ho loni – když jsem s Martinem začala chodit – vařit. Jenže k němu je třeba zkrátka vymyslet něco navíc, protože chlap, co má skoro dva metry a fakt velkej výdej energie se jenom z kuskusu se zeleninou úplně nenají, o tom, že to pro něj není úplně plnohodnotnej oběd všeobecně, vůbec nemluvím. A tak vzniknul recept, o který bych se s vámi dneska ráda podělila a budu doufat, že vám přinese inspiraci a bude chutnat.
JAK NA TO:
Prvně je třeba si den předem naložit kuřecí prsa. Z nich
připravíme stejnoměrné plátky, vložíme do
misky, osolíme, opepříme a zakápneme
olejem. Do hrnečku vlijeme obě smetany a v nich rozmícháme koření – já používám
grilovací koření na kuře a sušený česnek. Směsí polijeme kuřecí prsa a necháme
přes noc v lednici uležet.
Kuskus je to nejjednodušší, co můžete uvařit, řekla bych. Stačí ho ve velké míse zalít horkou vodou nebo vývarem a nechat nasát – kuskus hodně nabyde, takže velká mísa je opravdu důležitá. Jakmile je kuskus nasáklý, prohrábneme ho vidličkou – je to lepší, než třeba lžící, protože se neslepí – zakápneme olejem, – opět tím zabráníme tomu, aby se slepil a vytvořil takové kydavé těstíčko – přidáme sůl, pepř, provensálské bylinky, prolisovaný česnek a na malé kousky nakrájenou zeleninu s natí z jarní cibulky. Vše důkladně promícháme – teď už klidně můžeme třeba dřevěnou měchačkou nebo něčím podobným a necháme zchladnout. Samozřejmě můžete kuskus podávat i za tepla, ale já osobně ho mám raději vychlazený.
Než nám tedy kuskus zchladne, připravíme si k němu kuřecí prsa. Na pánvičce rozpálíme olej, na který vložíme naložená prsa – opatrně vyjmeme z marinády a necháme lehounce okapat - a z obou stran opečeme, zhruba dvě minuty z každé strany. Poté je vložíme na talíř a přikryjeme, aby nevychladla. Do výpeku vlijeme marinádu a necháme povařit – je dobré ji míchat, protože smetana se s olejem vzájemně odpuzuje, mícháním se obojí krásně spojí – dokud smetana nezhoustne a nevytvoří takovou omáčku. Tou zlehka polijeme kuřecí prsa, přidáme vychlazený kuskus a pořádně si touhle dobrotou nacpeme břicha.
Komentáře
Okomentovat