Musím se vám k něčemu přiznat. S nastěhováním se k Martinovi mi sice nastala v kuchyni veliká radost, protože jsem měla konečně pro koho vařit – s láskou, chutí, pro někoho, kdo to ocení, komu chutná, kdo si třeba řekne, co by si přál k obědu a tím mi, třeba, zas posune hranici v tom, co v kuchyni zvládnu udělat. Ale taky mi nastal poměrně velkej problém, protože Martin ze zdravotních důvodů – má dnu, což je docela hnusná nemoc, když to člověka chytne – nemůže nic v čem je moc železa, luštěniny, kynutý věci – v případě, že je tam prášek do pečiva – a tak. Což mě sice drobet omezuje, ale zároveň mě to nutí k tomu hledat nový varianty toho, jak nějaký suroviny nahradit, co naopak vařit, protože to zmírňuje příznaky a tak nějak všeobecně mě tahle, úplně nová, situace drobátko nutí víc nad tím vařením přemýšlet. A tak jsem došla na to, že jednou z nejlepších surovin na vaření, v případě, že člověk trpí dnou, je kukuřice. Snažím se ji dělat, přidávat ji do různých jídel, zkrátka ji zapojit co nejvíc to jde. A právě o kukuřici bude dnešní recept – a rozhodně není poslední.
JAK NA TO:
Kuřecí prsa očistíme, vložíme do misky a zalijeme směsí jogurtů a koření – já použila kořenící směs na kuře, sůl, pepř a prolisované stroužky česneku – a necháme do druhého dne marinovat. Kukuřičné lupínky paličkou rozmidlíme na takovou hrubší strouhanku, přisypeme chilli, sladkou papriku a sušený česnek a důkladně promícháme. Přidáme jedno – klidně i dvě – vajíčka (tady záleží na tom, jaká bude konzistence těstíčka, které vyrábíme) a zalijeme vodou. Těstíčko by mělo mít pevnější konzistenci, protože z něj budeme vyrábět placičky. Ty uděláme tak, že v dlaních z kousků těsta vytvoříme kuličky, poklademe je v rozestupech na plech vyložený pečícím papírem a pěstí z nich vytvoříme placky. Ty pečeme v troubě rozehřáté na 200° zhruba půl hodinky.
Do rozehřáté trouby vložíme i maso, které jsem vložila do zapékací misky vyložené alobalem – dá se samozřejmě udělat i jako minutka na pánvičce, ale já jsem tentokrát volila tuhle opečenou variantu. A ano, nepotřebovala jsem k tomu ani kapku oleje nebo kousek másla. Maso je v tomhle případě dobré na začátek – cca 10 minut - přikrýt alobalem i z vrchu, protože krásně pustí šťávu a spolu s jogurtem vytvoří lahodný sos. Na posledních zhruba 5 minut alobal sundávám, aby se vytvořila kůrčička.
Zhruba 3 minuty předtím, než se nám placky dopečou – kontrolujeme podle kůrčičky navrchu a špejlí tak, aby se na ni vnitřek těstíčka nelepil – vložíme do trouby na kolečka nakrájená rajčata, která osolíme a posypeme rozmarýnem.
Komentáře
Okomentovat