Všimli jste si? Ráno zima a tma, večer zima a tma, v noci
zima a tma. Hnus fialovej, bída vyvalená, jak by řek můj taťka. Takže to chce
nějaký krásný, horký a hlavně veselý jídlo. Takže pro dnešek tu pro vás mám
další recept na polívku, kterou dělám dost často, – zhruba jednou do měsíce – protože
jí máme s Martinem fakt extrémně rádi. Navíc je rychlá, zdravá a dá se na
ní neskutečně vyřádit. Dneska si teda dáme kukuřičnej krém se spoustou chilli a
tak. A když mi napíšete, jestli jste tenhle recept – nebo i jinej, kterej jste zkusili
- a jestli vám chutnal, tak budu moc ráda.
Jak jsem psala, tohle je docela jednoduchá záležitost, takže ani čas na přípravu není nijak dramatickej. A to je věc, kterou mám celkem ráda, protože ne vždycky mám čas a energii stát u plotny celý den a s něčím se nějak extra vysírat a vymazlovat. Takže tohle bude fakt rup šup. V první řadě si oloupeme a nakrájíme obě cibule – nemusí být nijak extra najemno, protože polívku budeme mixovat – a necháme zkaramelizovat na másle. K cibuli přidáme nakrájené chilli papričky, promícháme a nakonec přidáme jeden pytlíček kukuřice – sama používám mraženou, protože nakládaná je už moc sladká a moc měkká. Vše společně opečeme, zasypeme sušeným česnekem a sladkou paprikou – s tou opatrně ať se nespálí, bylo by to hořký, opravdu stačí jen rychle zasypat, promíchat a nechat rozvonět – a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme vše povařit, a jakmile se na základu začnou dělat bublinky a vše začne lehce vřít, prisypeme druhý sáček kukuřice, osolíme a opepříme. Vše vaříme zhruba 15 minut.
Jak jsem psala, tohle je docela jednoduchá záležitost, takže ani čas na přípravu není nijak dramatickej. A to je věc, kterou mám celkem ráda, protože ne vždycky mám čas a energii stát u plotny celý den a s něčím se nějak extra vysírat a vymazlovat. Takže tohle bude fakt rup šup. V první řadě si oloupeme a nakrájíme obě cibule – nemusí být nijak extra najemno, protože polívku budeme mixovat – a necháme zkaramelizovat na másle. K cibuli přidáme nakrájené chilli papričky, promícháme a nakonec přidáme jeden pytlíček kukuřice – sama používám mraženou, protože nakládaná je už moc sladká a moc měkká. Vše společně opečeme, zasypeme sušeným česnekem a sladkou paprikou – s tou opatrně ať se nespálí, bylo by to hořký, opravdu stačí jen rychle zasypat, promíchat a nechat rozvonět – a zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme vše povařit, a jakmile se na základu začnou dělat bublinky a vše začne lehce vřít, prisypeme druhý sáček kukuřice, osolíme a opepříme. Vše vaříme zhruba 15 minut.
Potom polévku stáhneme z plotny, položíme na desku nebo prkýnko, přidáme prolisované stroužky česneku a začneme mixovat. Když vše začne houstnout, přidáme smetanu a muškátový oříšek, zlehka promícháme a vrátíme zpátky na plotnu, kde vaříme dalších 10 minut. Určitě je dobré polévku ochutnat a podle potřeby dochutit – koření se není třeba bát, protože ta kukuřice je dost sladká, což je chuť, kterou od téhle polévky úplně nechceme. Podáváme ozdobené jarní cibulkou a nastrouhaným muškátovým oříškem třeba s krutonky, opečenou bagetkou nebo toustem.
Komentáře
Okomentovat