Středeční recepis - Ryba s dyňovým pyré

Konec podzimu a začátek zimy, nehledě na blížící se Vánoce je pro mě v práci vždycky extrémně hektickej. V podstatě jsme tu s kolegyněma pořád včetně celopracovních víkendů a co si budem, práce s lidma je práce s lidma a sil a energie tak nějak ubývá. Takže se o víkendu snažím uvařit něco rychlýho, ale zároveň trošku fresh a dobroučkýho.

 

No, a protože jsem našla v mrazáku ještě rybu z naší místní rybárny a od farmářů jsem měla doma dýni a brambory, všechno jsem to vzala a navařila. No, a protože třeba Martinovi přišla ryba s takovouhle kaší původně trošku divná – nakonec mu to neskutečně chutnalo a prý to mám někdy udělat znovu – a zjistila jsem, že to takhle mají i jiný lidi, tak jsem si řekla, že se o tenhle recept s vámi dneska podělím a třeba tak…nevím, zbořím nějaký tabu o rybě a kaši. J


JAK NA TO:

Tak, nejdřív kaši, protože rybka bude raz dva. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět cibuli, na kterou přidáme najemno nakrájené chilli papričky a na kostičky nakrájenou dýni. Osolíme, opepříme, okořeníme – já použila vlastní směs kari, kurkumy, muškátového oříšku a trošky sušeného chilli - a necháme společně trošku opéct, aby dýně chytla barvičku. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme na kostičky nakrájené brambory a vaříme, dokud brambory nezměknou. Polévku odstavíme, prolisujeme do ní česnek a rozmixujeme na jemné pyré – ničím ho nezahušťuju, protože jak dýně, tak i brambory zahustí až dost a když necháte vodu během vaření dostatečně vyvařit a nenecháte si jí moc, tak to vážně není potřeba.

Během mixování si můžete krásně připravit filátko z ryby, kterou jsem v tomhle případě jen osolila a opepřila z obou stran a opekla na rozpuštěném másle – z obou stran zhruba půl minuty aby se nepřetáhla, tomu filátku takový čas úplně stačí. Pokud máte samozřejmě filátko silnější, než bylo to moje, opékejte ho samozřejmě o něco déle, to už je zkrátka třeba vychytat podle dané ryby.




Komentáře