Středeční recepis - Pomazánkové kombo

Konec loňského roku a začátek toho současného byl, aspoň ve většině domácností, hodně ve znamení rodinných návštěv, hodokvasů a ne úplně lehkých jídel. U nás to nebylo jiný, takže teď se snažíme si nějak odlehčit a ulevit tělu. Takže jedeme hodně těstoviny, zeleniny a tak. No, a protože nás neba v týdnu pořád jíst jen chleba/salám/šunku/sýr, tak jsem dělala nějaký pomazánky a řekla jsem si, že ty naše tři nejoblíbenější a nejčastěji doma klohněný vám dneska představím. 

 

Tuhle pomazánku dělá Martinova neteř a on jí má tak rád, že když jsme spolu začínali chodit, tak jí napsal a poprosil o recept. A od tý doby, což byly loni v říjnu dva roky, jí dělám třeba jednou do měsíce. Dohromady na tom není nic těžkýho. Mrkev a petržel stačí nastrouhat – na jemno, jestli chcete víc pomazánku, na hrubo, pokud to chcete spíš pochoutkově salátový. Trošku osolíme, opepříme a přidáme bílý jogurt – já dávám většinou dva – a hořčici – tady je super dát právě tu dijonskou, protože je taková fajn pikantní a vzhledem k tomu, že ta zelenina je vlastně sladká, to tomu docela prospěje.

Tohle je taky taková klasika, kterou ale taky každý dělá jinak a po svém. Já jí doma dělám takhle.
V misce smíchám tvarohový i tavený sýr – v případě taveňáku používám klasický nízkotučný a s příchutí „niva“ zhruba půl na půl – spolu s bílým jogurtem. Přidáme prolisovaný česnek, podle chuti opepříme a důkladně promícháme. Nakonec, na barvu i na chuť, přidávám zelenou část jarní cibulky.

 


Tohle je pecka hlavně na podzim, protože to je to správné roční období na dýně – a ruku na srdce, polívku a pečenou dýni si člověk taky nechce dělat pořád. A zas je to všechno rup šup. Dýni okrájíme a nastrouháme – zrovna tahle zelená pustí docela vodu, takže jí vždycky drobátko scedím, stejně tak odliju vodu z tvarohu a s dýní pěkně promíchám. Podle chuti opepřím a přidám pár stroužků česneku – určitě jste si všimli, že málokdy dávám sůl v případě, že je v receptu česnek, je to hlavně proto, že česnek solí sám o sobě, takže bohatě stačí a netřeba dosolovat. Vše pěkně promícháme a hotovson. J

 Tak...tohle je naše oblíbený trikolorový pomazánkový kombo. Klidně dejte vědět, jestli něco takovýho děláte doma taky, případně jaká pomazánka je ta vaše nej – ráda vyzkouším, my máme pomazánky hodně rádi a inspirace není nikdy dost. 

Komentáře