Dohromady na tom zase nic není, ale jako všechno to chce nápad a nedělat všechno tak nějak na jistotu. I když je pravda, že tohle není něco, co by jen tak někoho nenapadlo. Takže…v první řadě je třeba udělat marinádu na to kuře, kterou vytvoříme následovně. Do misky dáme několik lžic medu, který necháme rozpustit, – já ho dala na 2 minuty do mikrovlnky, protože tam se nemusí míchat jako v kastrůlku – do něj přimícháme koření na kuře, chilli a sušený česnek a necháme všechny chutě prolnout. Kuře opláchneme a do kůže i dovnitř vetřeme sůl a pepř. Okolo něj pak poklademe na větší kousky nakrájené cibule, pórek – tu bílou koncovou část - a celé stroužky česneku – pár kousků vkládám vždycky i dovnitř kuřete aby ho důkladně ochutily ze všech stran. Kuře následně důkladně potřeme marinádou, přidáme kousíčky másla, – zase okolo a jeden i dovnitř – podlijeme lehounce vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 250° zhruba hodinu a půl. Během pečení políváme kuře vnikajícím výpekem, aby vznikla křupavá kůrčička.
V pár posledních minutách dáme vařit rýži. Když začne být tak říkající na skus, slijeme případnou přebytečnou vodu – nechávám v hrnci zhruba tolik, aby byla rýže ponořená, ale vyloženě neplavala – a obsah hrnce na chvilku přesypu do misky. V hrnci, kde se rýže vařila, rozpustíme trošku másla, na kterém nechám zpěnit cibuli. Na ní vrátíme uvařenou rýži i s vodou, promícháme a necháme ještě chvilku povařit, dokud se všechna voda nevypaří. Na poslední chvíli přidáme ještě trošku másla na zjemnění a najemno nakrájený pórek, – tu zelenější část - důkladně promícháme a odstavíme. Takto je všechno připravené k servírování. A protože mi krásně vyhnala použitá červená cibule, použila jsem na ozdobu právě tu krásně zelenou čerstvou nať.
Komentáře
Okomentovat