Středeční recepis - Zapečené brambory alá "co dům dal"

Jak už jsem vám určitě psala, já děsně nerada zbytkový potraviny, co mi občas doma zůstanou po nějakým vaření. Děsně nesnáším plejtvání s otravinýma, takže se snažím nakupovat vždycky tak, abych měla doma konkrétní množství konkrétních potravin, ale i tak se občas stane, že mi trochu toho a trochu onoho zbude. Takže pak zas přemýšlím, jak to co nejefektivněji spotřebovat. Takže jsem to tuhle o víkendu zas nějak všechno posbírala a udělala zapečený brambor alá co dům dal. A neb toho teď máme moc a není moc prostor experimentovat a vymýšlet něco extra – únor je fakt docela náročnej, něco málo vám už brzy prozradím a všechno budu nějak postupně odhalovat – mám tu pro vás právě tenhle recept a slibuju, že se polepším a příště vám sem hodím něco lepšího. J


Jak na to:

Brambory oškrábeme a nakrájíme na zhruba centimetr silné plátky, které vložíme do zapékací misky nebo třeba pekáčku. K ní přidáme cibuli nakrájenou na silnější kolečka, celé stroužky česneku, kukuřici – tu jsem nejdřív zalila v misce horkou vodou a nechala zhruba pět minut spařit - a na kostičky nakrájené špekáčky – nebo třeba točeňák…zkrátka jakoukoli uzeninu, co vám doma zbude. Vše osolíme, opepříme a okořeníme – koření samozřejmě dle vašich chutí a preferencí a taky bych se zkusila řídit tím, jakou uzeninu k bramborám dáváte. Vše společně důkladně promícháme a strčíme do trouby vyhřáté na cca 200°. Nepřidávám žádný tuk, protože špekáčky jsou mastné dost a pustí i dost šťávy, takže netřeba. Pečeme, dokud brambory nezměknou – kontrolujeme průběžně vidličkou. Jakmile máte pocit, že už jsou brambory hotové, posypeme vše sýrem a necháme ho jen rozpustit. Troubu už v tuhle chvíli můžeme vypnout a využít k tomu jen teplo uvnitř.

A je hotovo. Rychle, jednoduše, tak jak to mám ráda.

Komentáře