Středeční recepis - Domácí čína

Čínu máme hodně rádi. Rozumějte to jídlo, ne tu zemi k tý mám hromadu výhrad. Respektive k její vládě. No nic, o tom jsem dneska mluvit nechtěla, to není úplně na programu dne. Dneska je to o číně jakožto pokrmu. A protože kupovat si jí, když na ní člověk dostane chuť, není úplně ekonomický a ne vždycky to jde, tak jsem jí tuhle udělala pěkně domácí. Taky to byl docela horor, protože při dnešních cenách potravin to nakupování není úplně prdel, ale když si člověk všímá akcí a nějak dokáže rozumně přemýšlet nad tím, co, jak a od koho kupuje, tak se to dá zvládnout, řekla bych. No a teď tedy ten recepis. J


 

V první řadě si na másle opečeme veškerou zeleninu, respektive cibuli, papriku, bílou část pórku a mrkev, kterou nakrájíme na větší kousky. Jakmile začne měknout a pustí šťávu, přidáme kukuřici a žampiony - použila jsem tentokrát mražené, protože prostě vyšly cenově lépe no, ale čerstvé jsou samozřejmě lepší. Společně necháme chvilku dusit ve vlastní šťávě. Jakmile začne vše probublávat, přidáme na větší kostičky nakrájené maso, které jsme si noc předem naložili do směsi koření, trošky oleje – cca 1 polévková lžíce – a sojové omáčky. Maso by mělo být v marinádě pěkně obaleno. Důkladně promícháme, necháme maso zatáhnout a následně necháme pod pokličkou dusit. Je dobré vše před přiklopením zalít cca půl litrem vody nebo vývarem. Jakmile maso změkne, dochutíme ještě troškou kořením, sojovkou a prolisovaným česnekem – samozřejmě záleží na vaší chuti a na tom, jak to máte rádi. J Vše ještě necháme společně chuťově promísit.

Chvilku před podáváním do směsi přidáme zelenou část pórku. Čínu podáváme buď s rýží – to mám ráda já – nebo třeba s nudlemi, které si přál Martin. Je fakt, že zrovna klasické nebo rýžové nudle jsou teď dost drahý, – nebo aspoň byly, když jsem je chtěla koupit – takže jsem zvolila klasické instantní čínské nudle do polévky. A měly skvělý úspěch mimochodem. J 

Komentáře