Středeční recepis - Přírodní karbanátky z trouby a marinované brambory

Teď jsme měla po nějaký době volnější víkend a i když jsem potřebovala zpracovat nějaký články a videa, měla jsem docela chuť i zaexperimentovat i kuchyni a zkusit nějakou jinou variantu jídla, který máme s Martinem docela rádi. Takže jsem se nechala inspirovat a připravila karbanátky pečené v troubě, na které se dává ještě sýr a pečené brambory v marinádě. A i když to mělo svoje mouchy, který budu muset vychytat, ráda bych se s vámi o tenhle recept podělila, protože ty mouchy jsou spíš technickýho rázu, než nějaký, co by souvisely s přípravou nebo dochucením.

 


Tak a jdeme na to. Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, grilovací koření, petržel a na jemno nakrájenou jarní cibulku – jak bílou, tak i zelenou část. Důkladně promícháme a dochutíme hořčicí. Maso necháme takhle chvilku odležet, třeba přikryté utěrkou nebo v lednici pod potravinovou fólií. Mezitím si očistíme brambory – očištění je v tomhle případě opravdu důležité, protože je budeme péct i se slupkou. Důkladně omyté brambory nakrájíme na měsíčky a obalíme marinádou, kterou umícháme z medu, sojóvky, worcesteru, koření na brambory, soli a pepře. Troubu rozpálíme na cca 200°. A teď dál. Šalotku a pórek nakrájíme na větší kousky – šalotku podélně zhruba na čtvrtiny, pórek stejně tak, všechny kousky by měly být zhruba stejně velké. Poklademe jimi dno zapékací misky vyloženou alobalem. Na tuhle vrstvu položíme karbanátky z mletého masa, které ale uděláme o něco větší a vyšší. Doprostřed totiž vyhloubíme menší důlek.

Brambory vložíme na plech, vymazaný troškou másla nebo oleje a obojí – maso i brambory šoupneme do trouby. Brambory průběžně obracíme, aby se nepřipékaly a byly rovnoměrně udělané. Jakmile se na nich začne tvořit zlatavá, klidně i trošku tmavší kůrčička – tohle zbarvení způsobí hlavně med, který na nich začne karamelizovat – a maso začne být také téměř hotové, vsypeme do vyhloubených důlku nastrouhaný sýr a necháme rozpustit/rozpéct, jestli chcete. J

Zapékací misku jsem záměrně vyložila alobalem, protože jsem maso chtěla dělat úplně přírodně, jen ve vlastní šťávě, ale zároveň jsem nechtěla, aby se připeklo na její dno. Takže v tomhle případě je alobal úplně nejlepším řešením. Na talíři pak vše ozdobíme ještě natí z jarní cibulky a brambory můžeme zalít právě krásným výpekem z masa.

Komentáře