Středeční recepis - Krémové kari rizoto s kuřecím masem

Něco fakt miluju, tak je to rizoto. Skvělý, dobrý, tak akorát uvařený, krémový rizoto. Strašně ráda si na něj zajdu do jednoho svýho oblíbenýho bistra, kde si dávám hlavně to se špenátem a rajčaty, což je dochucení, který mi doma neprojde, protože Martin kvůli dně špenát nemůže. No, ale hrozně ráda si ho udělám i doma a mám to štěstí, že mě to kdysi jedna parta skvělých kuchařů naučila – díky bohu za ty roky v kuchyni, kde sem pracovala jako pomocná síla – a že to Martinovi fakt chutná. Navíc mě to nutí přemýšlet nad různým dochucením a experimentováním. Takže dneska pro vás mám recept právě na jedno z mých rizot a doufám, že ho zkusíte a bude vám chutnat.

 

Rýži uvaříme podle návodu, myslete na to, že jí budeme ještě přidávat do kompletní směsi a ještě trošku vařit, takže je třeba, aby byla trošku tvrdší a ne úplně uvařená. Měla jsem koupenou rýži ve varných sáčcích, takže po uvaření jsem ji v nich nechala – vodu nevylívejte, budeme ji potřebovat. Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět cibuli, na které opečeme na kousky nakrájenou papriku a na polovinu nakrájená rajčata. Vše hezky opečeme spolu s pár stroužky prolisovaného česneku – jakmile zelenina pustí šťávu, je to přesně ten okamžik, kdy je třeba směs odstavit – ideálně odložte někam do mističky.

V druhém hrnci necháme rozpustit kousek másla a na něm osmahneme na kousky nakrájená kuřecí prsa. Jakmile maso chytne zlatavou barvu, osolíme ho, opepříme a zasypeme sladkou paprikou. Vše hezky promícháme a zalijeme vodou, která nám zbyla z rýže. Můžeme samozřejmě zalít i vodou nebo kuřecím vývarem. Vývar jsem neměla, a protože nesnáším plýtvání, přišla mi škoda vodu z rýže vylívat, když se dala takhle hezky využít. Necháme společně probublat a podle chuti dokořeníme veškerým kořením a šťávou z citronu. Nechám cca 5 minut provařit, aby se chutě spojily. Vložíme zpět osmahnutou zeleninu, promícháme a přidáme rýži. Společně vaříme tak, aby se vývar plně vyvařil, postupně přidáváme i kousky másla, dokud rizoto nezíská krásnou krémovou konzistenci. Podáváme s nastrouhaným sýrem a navrch můžeme přidat třeba nať z jarní cibulky nebo na drobno nakrájený pórek.

Komentáře