Středeční recepis - Maďarský perkelt

Zima jak v psírně, co? A prý to lepší nebude, což je teda dost děs. Jakože, nic proti zimě a sněhu, ale razím heslo, že je hezká hezky z tepla domova za zavřeným oknem. Nemám ráda, když je mi zima, když se musím hodně oblíknout – já nesnesu ani ponožky natož šálu nebo nedej bože čepici a rukavice – a tak všeobecně není tohle období a studenost obecně mojí životní zamilovaností. Dejte mi konstantních pětadvacet stupňů a budu spokojená. No, takže je pak, když přijdu vymrzlá a nerudná zvenku, něčeho dobrého, teplého a hřejivého. A taková poctivá polívka je rozhodně jednou z možných variant. No a vůbec nejlepší, je maďarskej perkelt, na kterej sem tuhle dostala tak brutální chuť, že nezbylo nic jinýho, než čapnout hrnec, ty správný suroviny a jít vařit. Takže jeden můj velký typ pro dnešní den ať se taky zahřejete.


Nezapomeňte velkej hrnec taky. J Pod ním rozpálíme plotýnku a necháme rozpustit trošku másla a trošku oleje, na které zprudka osmahneme obě cibule – použila jsem zhruba dvě bílé a dvě červené, ale samozřejmě záleží na tom, kolik máte masa, mělo by to být všechno zhruba půl na půl. Tak, cibulku necháme zpěnit dozlatova a k ní pak přidáme maso nakrájené na kousky – já jsem měla koupenou směs vykostěných stehen a zbytek masa na guláš. Jakmile se maso hezky zatáhne, přidáme k němu na kostičky nakrájené papriky, necháme je pustit šťávu a chuť a následně všechno posypeme ho gulášovým kořením, sladkou a maďarskou paprikou a česnekem, promícháme a hned zalijeme vývarem, aby směs nezhořkla. Necháme všechno hezky vařit, osolíme, opepříme a přidáme pár stroužků prolisovaného česneku. Vaříme, vaříme a vaříme, jde nám o silný, hustý a výborný vývar, který podle potřeby dochucujeme. No, a jakmile jsme se sílou i chutí spokojeni – já tuhle polívku vařila zhruba hodinu a půl a dopřála si dost chilli a česneku, protože tak to mám ráda a tak by to mělo správně být - J vypneme sporák a ještě horký perkelt nalijeme. Podáváme třeba s pečivem, topinkou nebo ničím, podle toho, jak máme rádi.

Komentáře