Přes léto tomu vaření moc nedám. Ale uznejte sami, že když je venku 30 a víc, tak se vám prostě nechce rozpalovat troubu nebo žhavit plotýnky. Nicméně pár chladnějších dnů se našlo a protože si Martin moc přál něco s bramborovou kaší, vrhla sem se na svoje proslulý dvouchuťový karbanátky bez mouky, strouhanky a vajec. Sou takový trochu burgerový, takže i na grilování se hodí, pokud máte tu touhu. Navíc je nesmažim, ale peču, takže nejsou mastný a dělají se jen hezky na vlastní šťávě. Což je prostě tak nějak lepší, zdravější a za mě i chutnější. Takže je na čase se o jejich přípravu podělit i s vámi.
Maso je tedy třeba mít ve dvou miskách, oboje hezky osolené opepřené. Vždycky se snažím dělat jeden druh trošku pikantnější a druhý spíš jemný aby si každý přišel na své a nebylo to jídlo úplně fádní. Do první várky jsem dala několik lžic rajčatového protlaku, který jsem si dělala sama a tím pádem už jsem ho měla i ochucenej - uvnitř byly provensálský bylinky, sladká paprika, sušenej česnek, troška chilli a kajenský pepř. K tomu přidáme trošku pórku - jak světlou spodní část, tak i zelenou nať a jarní cibulku. No druhé části masa přijde hořčice, bílou cibuli, pár stroužků česneku, sušený česnek, majoránka, petržel, po trošce obě papriky a nať z jarní cibulky. Obě směsi hezky promícháme a necháme odležet, klidně i přes noc, to není nic proti ničemu. :)
Povšimněte si, prosím, slova "dvouchuťový", to je totiž poměrně důležitý, i když samozřejmě nikomu nic nenutím. Nicméně, přesně takhle budeme dneska vařit, takže si mletý maso nezapomeňte buď rozdělit na dvě části, - v případě, že si ho necháváte namlít přímo u řezníka - eventuálně koupit dva balíčky ať není váš oběd úplně fádní. Tak a teď je podstatný ochucení, který si samozřejmě můžete udělat podle sebe, podstatný je, že nepoužívám žádný vejce, mouku ani strouhanku, protože to já osobně docela nerada. Přijde mi, že pak maso ztratí tu správnou chuť, kterou by mělo mít a to věčná škoda.
Maso je tedy třeba mít ve dvou miskách, oboje hezky osolené opepřené. Vždycky se snažím dělat jeden druh trošku pikantnější a druhý spíš jemný aby si každý přišel na své a nebylo to jídlo úplně fádní. Do první várky jsem dala několik lžic rajčatového protlaku, který jsem si dělala sama a tím pádem už jsem ho měla i ochucenej - uvnitř byly provensálský bylinky, sladká paprika, sušenej česnek, troška chilli a kajenský pepř. K tomu přidáme trošku pórku - jak světlou spodní část, tak i zelenou nať a jarní cibulku. No druhé části masa přijde hořčice, bílou cibuli, pár stroužků česneku, sušený česnek, majoránka, petržel, po trošce obě papriky a nať z jarní cibulky. Obě směsi hezky promícháme a necháme odležet, klidně i přes noc, to není nic proti ničemu. :)
No a pak nezbejvá nic jinýho, než ze všeho "uplácat" hezký, asi tak půl centimetru vysoký placičky, které poklademe na plech na pečící papír, případně do zapékací misky a pečeme zhruba půl hodinky při nějakých 180°. Samozřejmě hodně záleží na tom, jak vám peče trouba, protože všichni moc víme, že každá to má drobátko jinak. Každopádně, když budete maso hlídat, nemůžete ho spálit. Podáváme třeba s chlebem nebo, jako já, s bramborovou kaší, do které jsem přimíchala trošku natě z jarní cibulky, eventuálně můžete i pórek, podle toho, co máte radši. Tak snad si pochutnáte, ono v tý troubě pustí maso hezky šťávu, takže tou si můžete kaši zakápnout a navíc nejsou karboše mastný jako kdybyste je smažili.
Komentáře
Okomentovat