Velikonoční sekanice

Velikonoce máme sice už za sebou, ale na rovinu, teď fakt nebylo období na psaní, takže mi snad odpustíte, že vám tenhle svůj recept sdílím až teď. Na druhou stranu, tohle jídlo si můžete udělat i kdykoliv jindy a když lehce upravíte složení, dá se dohromady použít i jako nádivka do kuřete, třeba. Mám to vyzkoušený, takže neplácám prázdnou slámu. :) Sama si teda zrovna na sekanici nepotrpím a každej rok ji dělám vyloženě jenom kvůli Martinovi, ale tak...co by pro milovanýho člověka jeden neudělal, že jo? Navíc to není nic těžkýho, tak proč mu neudělat radost. A jak na to? Dozvíte se následovně.


Jak vidno, dohromady nepotřebujete ani moc surovin a vesměs jde jen o to je všechny v pravý čas smíchat. A to fakt nepřehánim, hele. V první řadě je dobrý dát si vařit uzený, pokud už nemáte vývar z něj hotový jako já. Klidně ho táhněte pomalu a dlouho ať z něj vytěžíte maximum. Já k masu dávám i trochu pepře, nové koření a bobkový list abych vývar měla krásně dochucený - nesolím, maso je slaný až až. Než se nám udělá poctivý vývar, nakrájíme si veku na menší kousky, stejně tak i pórek a jarní cibulku - klidně použijte kopřivy, pokud je máte, já neměla moc čas asi náladu někde nějaký hledat a tuhle kombinaci mám osvědčenou.

Tak dál, všechno vsypeme do jedný velký mísy, zalijeme jedním hrnkem mléka, vývarem - já použila zhruba tři hrnky a ze zbytku pak udělala polívku - a promícháme. Samozřejmě nezapomeneme ani na uzené maso, které si taky nakrájíme na malé kostičky a přidáme do směsi - když uzený nahradíte třeba špekem nebo slaninou a použijete míň tekutiny, máte ideální nádivku. Přidáme prolisovaný česnek, muškátový oříšek a žloutky ze čtyř vajec. Všechno hezky promícháme a necháme uležet. Mezi tím si z bílků ušleháme hezký tuhý sníh, který následně lehce vmícháme do hotové směsi. Ve vymazané a strouhankou vysypané zapékací misce pak pečeme nějakých 45 minut - troubu si předehřejte zhruba na 200°. 

Komentáře