Pečené špekáčky s rajčatovo-pivní omáčkou

Tuhle měli kdesi v akci špekáčky, který mi máme celkem rádi. Nicméně úplně nedisponujeme ohništěm ani grilem, takže jsme si museli tuhle pochoutku dopřát v trošku jiné úpravě. A protože mi doma strašila ještě jedna plechovka piva, který bylo třeba sdělat, ale vlastně nikdo neměl chuť ho pít, padla volba na buřty na pivě. Nicméně tohle se mi zdálo nějaký moc jednoduchý, obyčejný a hlavně, Martin rád různý výpeky a omáčky, kde je vícero chutí a může si v nich pořádně vymáchat jak brambory, tak třeba i pečivo nebo jinou přílohu. Takže sem dokoupila pár surovin a vyrobila na tyhle luxusní a fakt masově poctivý špekáčky takovou rančatovo-pivní marinádu, ve které jsem je pekla - hezky dlouho a pozvolna. Ale to předbíhám, nejdřív suroviny, postup až pak. Tak pojďte vařit se mnou, jestli se vám chce.


Nejdřív je třeba se pustit do marinády, která je lepší trošičku odleželá. Já si jí připravila už ráno, nechala ji hezky pracovat v lednici a použila ji právě až odpoledne, kdy jsem se pustila do vaření samotného. Rajčatový protlak, chilli omáčku a půlku plechovky piva smícháme hezky dohromady, osolíme, opepříme, přidáme několik prolisovaných stroužků česneku, klidně můžete přidat i sušený a na jemno nakrájenou šalotku spolu s jarní cibulkou a necháme v lednici pár hodin odpočívat. Troubu rozehřejeme na 150°. Na dno zapékací mísy poklademe na větší kousky nakrájenou cibuli a pórek, pokapeme zhruba polovinou marinády, promícháme a na vrch položíme rozpůlené a prokrojené špekáčky - v podstatě je rozřízněte stejně, jako byste je dávali na oheň, jen je třeba je ještě rozpůlit aby se vám hezky upekly.

Rozkrojené špekáčky potřeme zbytkem marinády, podlijeme zbytkem piva a pečeme dokud špekáčky nezačnou zlátnou a tekutina se z větší části nevypaří. Každá trouba peče jinak, takže to hlídejte, já je pekla něco kolem hodinky. Ideální je špekáčky průběžně otáčet a klidně i polévat výpekem a marinádou aby se hezky opekly a ochutily ze všech stran. No a pak už stačí jen podávat. Ideálně s nějakým pečivem a vaším oblíbeným salátem. No, nám chutnalo a snad bude i vám. :)

Komentáře