O kávě toho bylo a ještě jistě bude řečeno hodně, nicméně já osobně mám moc ráda právě ten krásný příběh kávy, který najdeme třeba v románu Tracyho tygr, který se, mimochodem, dočkal i divadelní inscenace, kterou jsem měla možnost vidět a taky tu o ní máte menší článek. Znáte příběh kávy? Příběh o etiopském pastevci koz, který si všiml, že jeho kozy jedí z keřů podivné plody, po nichž skáčou radostí, mají plno energie a odmítaly si večer lehnout a v klidu spát? Věřím, že jo, ale pojďme si to dneska spolu dovyprávět. Náš hrdina jménem Kaldi se o tuhle zkušenost s jistými obavami podělil s místním mnichem, který z těchto plodů připravil nápoj. Ten ho udržel bdělým a, řekněme nabuzeným, velice dlouhou dobu. A tak vznikla první káva jejíž účinky a moc se šířily dál a dál.
To bylo někdy v roce 525, což je teda fakt mazec. No a do Evropy se káva dostala až v roce 1600, takže ta cesta byla brutálně dlouhá, určitě náročná, a věřím tomu, že stejně jako se vším, co k nám přišlo tak nějak dovozově se musela potýkat s hromadou problémů v rámci přijetí a i zaškolení těch, kteří v ní spatřili velký potenciál a začali ji sami pěstovat, pražit, mlýt a prodávat. A asi i tady docházelo k nejrůznějším kiksům a neúspěchům. Takže kozám můžeme být zkutečně vděční a stejně tak Kaidimu, který byl takhle vnímavým a pozorným pastevcem. Bez nich bychom se tohohle nápoje třeba vůbec nedočkali. Třeba jo, oni sou lidi zvídavý bytosti, ale těžko říct a bůh ví jak by to bez ústředních protagonistů tohohle příběhů vypadalo.Já sama jsem velký kafař a mockrát jsem si poslechla i to, že jsem kavárenský snob, což je asi pravda, ale rozhodně to není něco, za co bych se styděla. Jen tak nějaký kafe mi totiž nezachutná, rozpustný si nevařím vůbec, protože to s dobrou kávou nemá vůbec nic společnýho a ani přepálenej turek z Jihlavanky mi radost neudělá. Obecně si vlastně tyhle ty levný, mletý "kávy" nekupuju, protože v nich fakt nenacházím ani kvalitu pražení ani tu správnou chuť a vůni, kterou by dobrá káva měla mít. Nejlepší kafe je prostě kvalitní, správně upražený, přefiltrovaný pod tlakem, černý. Bez cukru, bez mlíka. :D Jasně, nebude to tak mít každej, někomu ten turek prostě stačí, ale já holt dost dbám na to, co jím a piju, takže tímhle mě fakt neuctíte. Káva je zkrátka rituál. Je to stejné jako s čajem. Velký rozdíl bude, když si uděláte levnej "čaj" z pytlíku, ve kterým je jen podivně vyhlížející smetí a když si zalijete kvalitní, sypaný čaj, kde máte jasně vidět každý čajový lísteček a je jasné, že mu byla věnována patřičná péče. Jasně, v tuhle chvíli už se nacházíme v jiných cenových kategoriích, ale zas na druhou stranu...kdo si chce opravdu pochutnat, užít si chuť a nezanášet si tělo bordelem a zbytkovými produkty, tak si nastaví svoje priority jinak a posune je výš.
No a protože mám ke kávě takhle vřelý a dovolím si říci, že i přátelský vztah, docela ráda bych někdy aobsolvovala baristický kurz. Zatím jsem neměla moc štěstí, protože když u nás v jedný z mých oblíbených kaváren jeden byl, měla jsem zrovna dost pracovních povinností, který se mi časově právě s tímhle kurzem. Takže vyčkávám a doufám, že budu mít štěstí. Ne že bych se vařením kávy chtěla někdy živit nebo tak, ale rozhodně je to něco, co bych ráda absolvovala a zkusila si. Což mi připomíná, že jsem kdy měla možnost v mé milované Jednotě absolvovat ochutnávku kávy pod vedením Jaroslava Slámečka, který se tomuhle velmi intenzivně a profesionálně věnuje, má vlastní pražírnu Candycane coffee a o kávě toho ví vážně hodně. Ke každé kávě měl vždycky nějaký komentář - odkud pochází, jak byla pražená, jak by třeba ideálně měla chutnat atd. - a následně jsme měli možnost ji ochutnat a nějak svoje dojmy z ní reflektovat. To bylo hrozně fajn a musím říct, že mě tenkrát samotnou potěšilo, že mi kafe nechutná prostě jen jako kafe, ale bez nějakých odbornějších znalostí dokážu, v rámci svých chuťových možností samozřejmě, rozklíčovat jak mi který druh chutná nebo ne. Navíc to byl výborný zážitek a skvělá zkušenost, takže pokud i vy patříte k milovníkům kávy a naskytne se vám možnost něco takového absolvovat, tak určitě neváhejte.Spousta lidí má za to, že kafe není úplně nejzdravější, tak se dneska pojďme podívat, jak to je a trochu tenhle mýtus vyvrátit. No a taky se mrkneme na nějaký zajímavosti ať se dozvíte něco zajímavýho. :) Kofein velmi příznivě působí na funkci a činnost orgánů jako je srdce, mozek nebo ledviny a obsahuje spoustu druhů vitamínu B a taky kyselinu listovou a taky zlepšuje náladu. Takže jo, kafe je prima, i když opatrně na množství ať si ty činnosti nezrychlíte a nezbystříte až moc a neklepne vás pepka. Navíc odvodňuje, což je přesně ten důvod, proč v kavárnách a restauracích dostáváte k objednaný kávě taky sklenici vody, takže pokud pijete kafe ve větším množství, - několik, třeba 4 a víc, hrnečků denně - měli byste tomu přizpůsobit i svůj pitnej režim. A teď k tomu, co možná nevíte...
Káva patří mezi ovoce, což teda překvapilo i mě samotnou, existují pouze dva druhy kávy - Arabica, která je ovocnější a kyselejší a Robusta, která je naopak víc zemitá a má vyšší obsah kofeinu. Káva je druhou největší komoditou na světě, hádala jsem, že tou první bude třeba tabák, ale je to olej. Taky vás tohle překvapilo? Slovo "káva" pochází z arabského slova "qahwah", což bylo původní označení pro jakýkoli tmavý nápoj, primárně pak pro červené víno. Kávová zrnka jsou hořlavá, takže by se dala použít jako palivo, třeba jako velbloudí trus. A nakonec pro vás ještě jednu zajímavost, která souvisí i s lidským zdravím. Pokud totiž patříte mezi, kteří mají rádi kvalitní kávu a pijí ji v přiměřeném množství, máte mnohem menší šanci onemocnět Alzheimerovou chorobou. Takže pijte kafe a udělejte pro sebe něco užitečnýho. :)
No...to by bylo dneska asi všechno. Určitě dejte vědět, jaký vztah ke kávě máte vy, jakou kávu máte nejradši...no prostě se podělte o svoji kávovou lásku. A klidně i nechuť i to k tomu patří, samozřejmě. :)
Komentáře
Okomentovat