Tak jo, asi takhle. Nalijme si čistého vína. Nejsem žádnej kuchyňskej mág, kuchař světovýho formátu a už vůbec si netroufám říct, že umím bůh ví jak vařit. Je fakt, že když jsem po matuře pracovala tři roky na hotelu v kuchyni, tak jsem se ledacos přiučila, navíc od svých devatenácti bydlím sama, což člověka taky trošku donutí naučit se něco uklohnit a ani předtím jsem se kuchyni úplně nevyhýbala a třeba taťkovi vždycky ráda uvařila – zvlášť, když jsem se naučila hledat si nejrůznější recepty i na internetu.
Takže jsem si nikdy netroufla se se svým amatérským kuchařským uměním nějak extra chlubit – až teda na občasný sdílení na instagramu no. A právě tam jste mi celkem začali psát, jak jsem dělala to či ono, že nějaký jídlo vůbec neznáte a tak. Dopadlo to tak, že jste si odhlasovali větší sdílení mých recepisů právě tady na blogu.Vzhledem k tomu, že nějak víc vařím jen o víkendu, protože v týdnu jsme s Martinem od rána do večera v práci a chodíme domů úplně grogy, takže se omezujeme na namazanej chleba, rohlíky, max nějakou domácí pomazánku nebo tousty, budete tu mít každou středu jeden typ na jídlo, který jsem vařila předchozí víkend. Uvidíme, jak se tyhle články chytnou, jak se vám budou líbit a já jedině doufám, že vás to bude bavit a najdete v nich trošku inspirace. Pro dnešek tu pro vás mám tohle...
JAK NA TO:
Kuřecí prsa naporcujeme na nějaký ucházející kousky – já měla tentokrát s kostí, takže odkostit a z obou jsem udělala čtyři menší kousky, kost s tou troškou masa, co na ní zbylo jsem šoupla do mrazáku do příště, bude na polívku. V hrnečku jsem rozmíchala sůl, pepř, sušený česnek a koření – tentokrát přímo na kuře – a přes noc nechala marinovat.Ve smetaně – tentokrát jsem použila jen jednu dvanáctiprocentní, jen tak na „obalení“ těch brambor, nechtěla jsem je v ní úplně máčet – jsem rozmíchala sůl, pepř, sušený česnek a bylinky a nechala chutě, aby se promíchaly. Brambory jsem oškrábala, omyla, nakrájela cca na centimetr tlustý plátky a nasypala do zapékací misky spolu se stroužky česneku, – nechávám je v celku max podélně překrojím - červenou a bílou cibulí – tu jsem nakrájela na větší kousky, zhruba na čtvrtiny.
Na poslední chvíli jsem se ještě rozhodla přidat zbytek kukuřice z mrazáku – tu jsem jen v misce zalila vařící vodou, aby nebyla úplně syrová, než jsem jí přidala k bramborám, vodu jsem samozřejmě scedila. Všechno zakápla troškou oleje, aby se nepřipékaly, zalila smetanou a promíchala. V troubě je pak peču cca 35-45 minut na 200°. Občas je promíchám, aby se pekly rovnoměrně. Kuřecí prsa osmahnu na pánvičce – olej už žádný nepřidávám, stačí mi vždycky ten, ve kterém se kuře marinovalo, s dalším by bylo zbytečně mastný. Na talíři pak brambory ještě posypu natí z jarní cibulky. Nic složitýho. J
RADA:
Sama si dost zakládám na tom, co jíme a kde nakupuju – jasně, že nějakýmu supermarketu nebo místní Jednotě se úplně vyhnout nedá, ale pokud jde o maso a zeleninu, kterou jsem na tohle jídlo potřebovala, nakupuju jedině u nás ve Výběru, což znamená lokálně, od farmářů. Pepř mám od nich taky – nechávala jsem si mlýnek, který mi zbyl z pepře koupenýho v krámě a vždycky si do něj jen dokoupím na váhu nový a čerstvý. Momentálně začali nabízet i ocet a olej, takže si hodlám schovat lahve od těch, co máme doma a koupit do nich pak ten. Určitě doporučuju takovéhle nákupy, chuťově jsou ty potraviny mnohem lepší a kvalitnější a navíc mám ráda právě tyhle bezobalový a tím pádem i bezodpadový nákupy. Takže pokud máte ve svým městě možnost takhle farmářsky nakoupit, určitě to udělejte. Pro sebe, pro planetu. Na tohle téma bych vám ráda něco ještě sepsala, i když už jsem to tu kdysi nakousla – a bavit se budeme i o kosmetice, kterou ve Výběru nakupuju taky. J
Komentáře
Okomentovat