Středeční recepis - Pikantní směs "co dům dal"

Máme tu středu, Velikonoce skoro za dveřmi, takže já se pomalu chystám na velké nákupy, protože jsem Martinovi slíbila sekanici, navíc bych ráda upekla domácí chleba a k tomu všemu jedeme za jeho rodinou na menší piatiku, které se sice nezúčastním, protože ze zdravotních důvodů momentálně nepiju, ale samozřejmě to bude chtít pak nějaký vyprošťovací oběd, takže má slíbenej poctivej a správně pikantní katův šleh, který si sice dělám asi tak trochu po svým, ale za to podle své chuti. Takže vaření bude dost a dost a průběžně se tím pádem můžete těšit na další recepty. J No a dneska pro vás mám recept na takovou pikantní – jo, prostě máme rádi výrazný chutě a pálivější jídla, no – směs alá co dům dal. Takhle totiž vařím nejradši, protože je dost kreativní a tvůrčí proces a navíc…já děsně nerada vyhazuju jídlo a vždycky chci – a maximálně se o to snažím – spotřebovat všechno, co doma mám. A jasně, je to směs „co dům dal“, takže tam dohromady můžete frcnout, co vás napadne. Suroviny níže jsou spíš tak nějak na inspiraci. J


Na rozpuštěném másle opečeme dozlatova obě cibule, ke kterým přidáme na malé kousky nakrájené chilli papričky a necháme společně rozvonět. Jakmile se tak stane, přidáme na kostičky nakrájené špekáčky a opékáme, dokud nezačnou zlátnout. Ke směsi postupně přidáváme na kostičky nakrájené papriky, – doporučuju tři od každé barvy jednu, aby to hezky vypadalo – rajčata a prolisovaný česnek. Zlehka podlijeme vodou a kečupem, případně protlakem – cca hrneček vody bohatě stačí – a necháme zeleninu pustit šťávu, klidně vše přiklopte a nechte chviličku společně dusit. Průběžně mícháme a případně i podléváme, podle potřeby. Jakmile začne zelenina měknout a vytvoří se šťáva, dochutíme vše solí, pepřem a kořením dle chuti – zkrátka, jak má kdo rád a necháme všechny chutě propojit. Klidně podlijte, já se vždycky snažím, abych měla pěknou, silnou šťávu a výpek, ale zároveň jsem nechtěla, aby vše bylo moc tekuté. Ale samozřejmě to nechám úplně na vás, když budete chtít víc šťávy, tak beze všeho. J

Tak..a je to. Jednoduchý, dobrý, rychlý, tak, jak to mám ráda. Tuhle směs si dáváme většinou jen s pečivem, případně s pivními palačinkami, které vám tu nasdílím zase někdy příště, protože to je taky velká dobrota.

Komentáře