Středeční recepis - Květáková polívka

Fakt, že miluju bezobalový, ekobio nákupy u nás ve Výběru není žádný tajemství. Teď přes léto si navíc každej tejden můžu z jedný ze dvou spřátelených farem objednat tašku plnou lokální aktuální zeleniny. Takže si jedou za čtrnáct dní – protože každej tejden je moc často vzhledem k tomu, že jsme jen dva – takovou bedýnku objednám. Má to jednu výhodu a jednu nevýhodu, kterou jsem ale proměnila ve výhodu jako nic. Výhodou je, že mám prakticky stálej přísun skvělý a čerstvý zeleniny, kterou bych jinak za dvojnásobek koupila v nějakým obchodě, kam to dovezou bůh ví odkud, postříkaný bůh ví čím – a jo, mojí prioritou je zkrátka zdravý a skvělý jídlo a jestli si můžu vybrat mezi tím z farmy a tím dovozovým…není moc nad čím váhat. Nevýhodou je, že nikdy dopředu nevím, co v daný bedýnce bedýnce a s čím budu doma pracovat. Což je trošku riziko, ale na druhou stranu…zas mám, o trošku víc, dobrodružnější vaření. J

Teď se mi třeba sešlo spousta různejch salátů, řepa, batáty, cukety, okurka, brambory, celer, žlutý mrkvičky, fazolový lusky a květák. Skvělá kombinace, ze který mám obří radost. Jenže…co s tím, že jo? Jasně, zvládnem udělat salát, brambory a batáty jsou taky celkem jasný, ale co ty květáky? Martin rád obalovanej, ale na to si já moc nepotrpím a vlastně mi to ani nechutná. Takže jsem vzala pár kousků tý zeleniny, květáky a šla vařit květákovou polívku, kterou máme oba rádi.

JAK NA TO:

Na rozpuštěném másle necháme zpěnit cibulku, přidáme na kousky nakrájenou mrkev a květák, osolíme a lehce osmažíme – zelenina díky tuku pustí krásně chuť a všechny vitamíny. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme a necháme vařit. Mezi tím oškrábeme brambory, které nakrájíme na malé kostičky a přidáme k ostatní zelenině – pro silnější chuť můžeme přidat kostku zeleninového bujonu, já mám připravený v mrazáku domácí, takže jsem tam vyklopila kostku jeho. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.

Jako poslední přidáme nakrájenou nať z celeru – celer vždycky využiju celý - do polívky, na pomazánku a tak - a zrovna sem se ta nať pro svoji intenzivní chuť fakt hodí. Přisypeme sušený i prolisovaný česnek a rozmixujeme – ne úplně na kaši, tak nějak decentně. Necháme ještě chvíli provařit, případně dochutíme, pokud je to třeba. Na talíři nebo v misce ozdobíme polívku natí z jarní cibulky a chlebovými krutonky.

Komentáře

  1. Vyzkouším. Uděláš někdy recept na zeleninový vývar - kostku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Tak snad bude chutnat. Vývar jako kostku sem nikdy nedělala a nějak necítím tu potřebu. Buď si ho uvařím a rovnou z něj připravím polívku, - hlavně v případě těch zeleninových - občas si koupím ve Výběru přímo kosti, droby a podobný "zbytky" na polívku, když zrovna mají, ale tenhle vývar, pokud ho rovnou nezpracuju, si nechám klasicky v misce v mrazáku a použiju ho, když potřebuju

      Vymazat

Okomentovat