Středeční recepis - Štrůdl trošku jinak

Hola hou jsem tu zas a tentokrát nebudu vařit, ale péct. A to z jednoho prostýho důvodu. Protože to mám fakt ráda a navíc jsem teď udělala úplně libovej štrúdl, kterej byl ech domácí. Takže mám nutkavou potřebu se o to, co jsem do něj dala podělit. Jasně, je to blbej štrúdl, kterej děláme asi všichni poměrně často, ale i tady – jako u všeho otatního – platí, že když dva dělají totéž, není to totéž. Tak rozpalte troubu a jdem na to. J






JAK NA TO:

Jak už jste si určitě ze seznamu surovin všimli, dávám do štrúdlu trošku jiný věci, než se běžně dává – minimálně o třech až čtyřech si dovolím tvrdit, že je do svého štrůdlu nedáváte, ale věřte mi, že to stojí za to vyzkoušet. Tak… V první řadě si aspoň na půl hodiny naložím hrozinky a brusinky do mandlovice – dostáváme od Martinova kamaráda domácí z jeho vlastní tvorby a musím říct, že s tímhle nám to chutná tak nějak víc, než s klasickým rumem – aby se pěkně nacucaly.

 

Těsto klasicky rozválím, vložím na pečící papír na plech a posypu troškou strouhanky, která vsákne šťávu z jablek a ta nevyteče ven. Cukr, muškátový oříšek, skořici a pyl – nakupuju ho online na webu SVĚT PLODŮ – smíchám v hrnečku do jednotné směsi a burské oříšky – vlašáky nedávám ze dvou důvodů, za jedno jsem na ně alergická a za druhé mi přijdou na chuť hrozně hořký, což není chuť, kterou chci ve štrůdlu cítit – opražím na sucho na pánvičce, dokud nezačnou zlátnout. Na plátky nakrájená jablka pokladu hezky hustě na těsto se strouhankou, posypu směsí cukru a koření, přidám oříšky a naložené ovoce – trošku mandlovice používám i zlehka na zakápnutí, zbytek většinou s Marťou vypijeme, protože alkohol krásně nasákne chutí z ovoce a co si budem, takovou dobrotu je hřích vylejt – a důkladně zamotám. Nakonec vše potřu rozšlehaným vajíčkem. Peču v troubě rozpálené zhruba na 180° dozlatova.

Tak…takhle to máme rádi my. A když mi napíšete, jak děláte štrúdl vy u sebe doma, budu určitě moc ráda. J



Komentáře