A to na dva různý způsoby, protože jsem přesně věděla, jak s ním naložím – sladké do domácích koláčků, které občas dělám, slané naopak jako přílohu k masu, do nějakýho indickýho pokrmu nebo tak podobně. A o oba tyhle recepty se s vámi dneska podělím.
Dohromady je to opět velmi jednoduchý. Jablka nastrouháme a rozdělíme na polovic do dvou hrnců. Zlehka podlijeme vodou, aby se nepřipalovala a vaříme – jablka krásně pustí šťávu, takže té vody stačí opravdu trošku. Do obou hrnců přidáme citronovou kůru i šťávu – já jsem tam zbytek citronu hodila k povaření, protože ještě pustí trošku chuti a ne vždycky se povede celý odštavnit, pokud na to nemáte nějakýho robota, což já třeba nemám – a jablečný ocet – zhruba polévkovou lžíci do každé směsi.
V tuhle chvíli už by vám měla na plotně jablka příjemně bublat a vonět, takže je čas na dochucení. Do slané verze vsypeme příslušnou směs koření spolu s najemno pokrájenými chilli papričkami – je fakt, že chilli už je právě v koření, ale jak už jsem párkrát psala, mi pikantní celkem dost rádi, takže jsem to těmi čerstvými jen doladila. Stejně postupujeme i se sladkou směsí a vše vaříme, dokud se šťáva z jablek nevyvaří dost na to, aby bylo vše spíš hustší, než řidší. Vzhledem k tomu, že jsou to směsi, které budou ještě procházet varem, nebo jinou úpravou jsem v nich trošku šťávy nechala – zhruba tak, aby byla jablka ponořena, ale vyloženě neplavala.
Během vaření si umyjeme sklenice i víčka a ve vroucí vodě vše důkladně zavaříme. A pak už s tím jen šup do sklepa nebo na nějaký chladný místo, kde si jen chutney počkají na svojí chvilku slávy.
Komentáře
Okomentovat