Středeční recepis - Bílá zelňačka

Zima se pořád nějak ne a ne přesunout, kdekdo kejchá, kašle a imunita tak dostává dost zabrat. Takže to chce nějaký vitamíny. Ovoce a takový ty věci jsou určitě hrozně super, ale ne vždycky to stačí. Takže sme si doma řekli, že si uděláme něco pořádnýho a teplýho. Takže jsem se vrhla na moc dobrou sobotní zelňačku.

Tu dělávám na dva různý způsoby – buď červenou, pikantnější nebo bílou klasičtější. A vzhledem k tomu, že Martina teď na pár dní chytli nohy, – má dnu – tak sem se rozhodla právě pro tu světlou, protože zrovna na tohle období nejsou pikantní věci zrovna to nejlepší. Takže tu si dáme zase jindy a dneska klasická zelňačka, která se na tohle období celkem hodí, řekla bych.

A zase, jako vždycky, je to lehký jak hra pro děti. Na rozpuštěném másle, osmahneme najemno nakrájenou cibuli, ke které přidáme na kostičky nakrájený točeňák. Když začne salám chytat trošku barvu, přidáme do hrnce kysané zelí a vše důkladně promícháme. Zlehka pocukrujeme aby polévka nebyla příliš kyselá, osolíme, opepříme, přidáme kmín a majoránku a necháme chvilku dusit – zelí pustí trošku šťávy, což pro začátek stačí. Jakmile se cukr rozpustí, zalijeme celou směs vývarem nebo vodou. Necháme vařit. Jakmile začne polévka vřít, vložíme do ní na kostičky nakrájené brambory a vaříme, dokud nezměknou.

A to je vše. Cukr a koření si samozřejmě přidejte podle chuti, někdo má polévku raději kyselejší někdo míň, to už prostě záleží na každém z vás. J

Martin třeba polívky rád s rohlíkama, takže ten si k ní dal ještě pečivo – i tak to samozřejmě může být.


 

Komentáře