Dlouho jsem nic nepekla, takže se tu ani neobjevil žádný
vyloženě pečící recept na něco sladkýho. A má to hned dva důvody. Za jedno na
pečení moc nejsem a vaření mě prostě baví víc. Za druhý se mi úplně nevyplatí
péct nějakou buchtu pro dva lidi, protože nemáme moc šanci jí sníst. Respektive
Martin nedávno někde vykutal recept na karamelovou bábovku a dostal na ní
takvou chuť, že jsem mu slíbila, že jí zkusím a uvidíme, co z toho vyleze.
Nutno dodat, že se mi nepovedla, jak jsem chtěla, protože jsem jí šla vyklopit
moc brzy a vzhledem ke karamelu v těstě, který vlastně po pečení pořádně
nezatuhnul, se mi drobet rozpadla, nehledě na to, že Martin se do ní natěšeně
pustil ještě dřív, než jsem jí stihla nějak hezky vyfotit, - i to se stáváno,
realita dní J -
ale říkala jsem si, že dávat sem jen hezký a povedený recepty je nesmysl a že
to takhle nechci. Takž dneska se s vámi podělím o svojí nevzhlednou, zato
však moc dobrou bábovku s karamelem.
V rendlíčku necháme rozehřát cca 6 polévkových lžic cukru a za stálého míchání rozpouštíme na karamel. Do něj pomalinku nalijeme ohřátou smetanu – ohřívala jsem cca 2 minuty v mikrovlce. Je důležité vše stále míchat a smetanu lít fakt pomaloučku, protože s karamelem hodně vybublává a drobáto prská. Z jednoho hrnku cukru, čtyř celých vajec a půl hrnku oleje vyšleháme hladkou pěnu, co které pomalu vmícháme karamel se smetanou. Následně přidáme čtyři hrnky mouky, kypřící prášek, skořici, citronovou kůru a vše důkladně promícháme v hladkou a konzistentní hmotu. Mezitím si necháme rozehřát troubu na cca 200°. Do formy vymazané máslem – používám ho raději než olej, který už je v těstě – a vysypané moukou vlijeme rovnoměrně směs – klidně si pomozte nějakou špachtličkou, karamel v tuhle chvíli začíná v těstě lehce tuhnout díky čemuž je hustší, než klasické těsto na bábovku – ve vyhřáté troubě pečeme cca 45-60 minut. Tady hodně záleží na troubě a na tom, jak peče, ale určitě všichni znáte trik se špejlí, kterou do bábovky občas píchneme a díky tomu poznáme, jestli už je těsto hotové nebo ne.
No a to je všechno. Je to velká dobrota a zas trošku něco jiného,
než se dělá běžně, takže se toho nebojte a klidně to zkuste. Pokud čekáte na
víkend návštěvu, tak tímhle byste mohli zabodovat. A rada na závěr - v tomhle případě je fakt dobrý nechat celou bábovku vychladnout úplně a nevylápět jí, když je ještě lehce vlažná. Je to právě hlavně kvůli tomu karamelu, který v těstě stále pracuje a musí opravdu důkladně ztuhnout.
Komentáře
Okomentovat