Poslední dobou jsem tu pro vás sdílela poměrně dost
textů. Ono taky bylo celkem o čem mluvit, takže pevně doufám, že se vám to tu
pořád líbí. Určitě se brzy můžete těšit na další rozhovory, nějaké tématické texty, možná i recenze...a vzhledem k tomu, že se blíží Svět knihy, tak během května budou i texty zaměřené právě na program letošního veletrhu a další věci. No, a protože máme dneska středu, tak si dáme nějaký menší vaření.
A pak se uvidí, s čím přijdu. J
Vzhledem k tomu, že máme za sebou Velikonoce, rozhodla jsem se vám tu
dneska sepsat svůj recept na sekanici, jejíž základ používám i jinak. Ale to
všechno až později.
V první řadě je třeba dát vařit uzené maso – já jsem měla krásný kus přímo od řezníka a z domácího chovu, což je z mého pohledu vždycky lepší varianta, než si pro něj jít někam do supermarketu pro bůh ví jaký maso napíchaný kdo ví jakým sajrajtem. Maso jsem vařila něco přes hodinu, protože jsem potřebovala a chtěla pěknej vývar. Než se maso uvaří, tak si můžeme připravit vše ostatní. Rohlíky – měla jsem jich 10 – nakrájíme na menší kostičky, stejně tak cibuli, jarní cibulku a pórek – jasně, kopřivy by byly samozřejmě lepší, nicméně u nás kolem Velikonoc dost slušně mrzlo, dokonce poměrně dost sněžilo, takže kopřivy se odporoučely kamsi a nebylo z nich nic. Takže bylo prostě třeba si poradit jinak. Tak, jdeme dál. Jakmile je maso uvařené a máme krásný vývar, použijeme ho na zalití nakrájených rohlíků – ne všechno samozřejmě, stačí zhruba půl litru, ze zbytku vývaru jsem udělala uzenou polévku s česnekem, o které jsem tu psala nedávno, protože jsem jí dělala sólo pro Martina. Rohlíky s vývarem pořádně promícháme, aby se všechny kousky hezky namočily, a necháme chladnout. V mezi čase si oddělíme bílky od žloutků – z cca 6 vajec podle velikosti - a z bílků a trošku soli vyšleháme pevný a hezký sníh. Následně vlijeme žloutky z vajec na namočené rohlíky, trošku osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou zeleninu, prolisované stroužky česneku – použila jsem celou paličku, protože, jak už víte, máme to doma rádi pikantnější a zrovna k takovému pokrmu se hodně česneku fakt hodí a v neposlední řadě i na kostičky nakrájené uzené. Vše důkladně promícháme, přisypeme majoránku a libeček a samozřejmě pomalu vmícháme i sníh – mícháme hezky pomalu, aby sníh nespadl a celá sekanice byla hezky nadýchaná.
V první řadě je třeba dát vařit uzené maso – já jsem měla krásný kus přímo od řezníka a z domácího chovu, což je z mého pohledu vždycky lepší varianta, než si pro něj jít někam do supermarketu pro bůh ví jaký maso napíchaný kdo ví jakým sajrajtem. Maso jsem vařila něco přes hodinu, protože jsem potřebovala a chtěla pěknej vývar. Než se maso uvaří, tak si můžeme připravit vše ostatní. Rohlíky – měla jsem jich 10 – nakrájíme na menší kostičky, stejně tak cibuli, jarní cibulku a pórek – jasně, kopřivy by byly samozřejmě lepší, nicméně u nás kolem Velikonoc dost slušně mrzlo, dokonce poměrně dost sněžilo, takže kopřivy se odporoučely kamsi a nebylo z nich nic. Takže bylo prostě třeba si poradit jinak. Tak, jdeme dál. Jakmile je maso uvařené a máme krásný vývar, použijeme ho na zalití nakrájených rohlíků – ne všechno samozřejmě, stačí zhruba půl litru, ze zbytku vývaru jsem udělala uzenou polévku s česnekem, o které jsem tu psala nedávno, protože jsem jí dělala sólo pro Martina. Rohlíky s vývarem pořádně promícháme, aby se všechny kousky hezky namočily, a necháme chladnout. V mezi čase si oddělíme bílky od žloutků – z cca 6 vajec podle velikosti - a z bílků a trošku soli vyšleháme pevný a hezký sníh. Následně vlijeme žloutky z vajec na namočené rohlíky, trošku osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou zeleninu, prolisované stroužky česneku – použila jsem celou paličku, protože, jak už víte, máme to doma rádi pikantnější a zrovna k takovému pokrmu se hodně česneku fakt hodí a v neposlední řadě i na kostičky nakrájené uzené. Vše důkladně promícháme, přisypeme majoránku a libeček a samozřejmě pomalu vmícháme i sníh – mícháme hezky pomalu, aby sníh nespadl a celá sekanice byla hezky nadýchaná.
Celou směs vlijeme do pečící misky buď vyložené pečícím papírem, nebo vymazané máslem a vysypané moukou. Pečeme při nějakých 180°-200° zhruba třičtvrtě hodiny, hodinku – tady hodně záleží na tom, jak vám peče trouba. Tadááá a je to. No a jak jsem na začátku psala, že tuhle směs používám i jinak a to následovně. Když totiž vše uděláte spíš hustší – buď méně vývaru, což nedoporučuju, protože ten tomu dodá krásnou chuť – nebo s použitím menšího množství bílků, což je rozhodně lepší, můžete ji, stejně jako já, použít jako těsto na obdobu špekových knedlíků, který jsou úplně skvělý a ke kterým je výborné podušené zelí. Takže to ještě takovej malej typ na závěr.
Komentáře
Okomentovat