Středeční recepis - Krémové rizoto na víně

Jak jsem vám psala v pondělí, jsem zase zpátky a se mnou i středeční recepty. A začneme jedním mým opravdu oblíbeným. Tím je skvělé krémové rizoto s kuřecím masem podlévané vínem, které mu dodá fakt skvělou chuť a není to vyloženě nuda jako normální rejže. Navíc mám radost, že se díky mému vaření Martin k rejži vrátil a vzal jí opět na milost. Když bydlel sám, což bylo poměrně dlouho, tak si jí totiž dělal poměrně často, protože hodit pytlík do vroucí vody pro něj bylo dohromady nejjednodušší, ale vzhledem k tomu, že je to chlap, který moc nevaří – i když jeho buřtguláš je fakt skvostnej – to nebyla žádná velká sláva. Prostě rejže a hotovo. Takže se mu to teď v kuchyni snažím zpestřit a ukázat mu, že i z nudný rejže, může být fakt dobrej obídek.


Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na menší kostičky. V hrníčku rozmícháme v trošce oleje sůl, pepř, koření a kapku vína, – stačí tak velkej panák – celou směs vlijeme na maso a důkladně promícháme. Tohle dělám den předem, aby se maso přes noc hezky uleželo a všechny chutě se spojily. Jde to samozřejmě i těsně před vařením, ale takhle mi to přijde nějaký lepší.

Tak…druhý den vyndáme maso z lednice, promícháme a necháme ještě chvilku nakládat. Mezitím dáme vařit rýži – tady záleží na tom, jakou máte, jestli váženou, ve varných sáčcích nebo úplně jinou. V každém případě ji vařím vždycky tak, aby byla trošku na zkus, tedy ne úplně uvařená, ale ani vyloženě tvrdá. A hned se dozvíte důvod, proč to takhle dělám, vydržte. Na rozpálené pánvi osmahneme na trošce másla cibuli, jarní cibulku a pórek. Necháme hezky zesklovatět a následně přidáme kuřecí maso. Jakmile je ze všech stran hezky opečené, dáme stranou a vrátíme se k rýži. Na tenhle způsob vaření fakt doporučuju tu ve varných sáčcích, ze které nám zbyde voda, v níž se vařila. Tu po uvaření slijeme, rýži dáme v sáčcích chvilku stranou a v tom samém hrnci rozpustíme kousíček másla. Rýži vrátíme zpátky do hrnce, rychle s máslem promícháme, přidáme kuře, – i s výpekem, ale nemělo by ho být moc, maximálně polévková lžíce – kousek másla na zjemnění a důkladně promícháme. Já jsem se ještě rozhodla přidat zbytek kukuřice, co jsem našla v mrazáku, nechtělo se mi jí tam skladovat. :) Následně zalijeme vodou, která nám zbyla z rýže a společně ještě povaříme, občas zamícháme. Rizoto by v tuhle chvíli mělo být krémovou a takovou pospolitou konzistenci. V tuhle chvíli přidáme bílé víno, zhruba dvě deci, vše ještě jednou důkladně promícháme a necháme zhruba 5 minut povařit.

No a teď už nezbývá nic jiného, než servírovat. Klidně s nastrouhaným sýrem a navrch dozdobíme natí z jarní cibulky.

Komentáře