Já
nevím jak vy, ale mě ty horka fakt nedělaj dobře. Člověk úplně ztrácí inspiraci
k čemukoli, což je zrovna v mým případě, kdy část mýho pracovního
života hraje velkou roli aspoň trošku nějaká kreativita celkem problém. O tom,
že už nevím, co bych vařila, protože rozpalovat x plotýnek anebo troubu se mi
teda setsakra nechce, už vůbec nemluvim. Takže je fajn, že Martin občas přijde
sám s nějakým nápadem nebo chutí, se kterou se dá pracovat. Tuhle třeba
dostal chuť na halušky, jenže ty sem hotový nesehnala a nemám na ně doma ten
cedníček – musím napravit a nějakej si pořídit. Nicméně jsem celkem dobrej
improvizátor a umím si poradit, když je to třeba, takže jsem pořídila klasický
bramborový noky a nahradila s nima ty slavný halušky. No a právě o tenhle
recept bych se s vámi dneska ráda podělila. A jako u všeho, co vařím, nebo aspoň u většiny, je
příprava i celková realizace poměrně jednoduchá záležitost. Uzené maso, ideálně
nějaký pěkný kus přímo od řezníka, uvaříme – vývar si nechte a třeba ho zamrazte,
bude se vám hodit na nějakou poctivou polívku – a to stejné uděláme s noky.
Na rozpálené pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém osmahneme bílou část
pórku. K němu přidáme na kostičky nakrájené uzené, opepříme a osmahneme
dozlatova. Záměrně nesolím, protože uzené je slané dost a zelí stejně tak,
nehledě na to, že noky se vaří v osolené vodě. Zelí scedíme a důkladně propláchneme,
aby nebylo příliš kyselé. Pokud je to třeba pokrájíme na menší kousky a přidáme
k masu. Ještě chvilku opečeme, zlehka podlijeme vodou. Jakmile vše začne
mírně bublat, přimícháváme smetanu a společně vše prohřeje tak, aby smetana
prošla varem. Noky scedíme a pomalu vmícháme do směsi. Nakonec posypeme zelenu
částí pórku. Horké podáváme a snažíme se nemlaskat.
Komentáře
Okomentovat