Středeční recepis - Noková variace na halušky

Já nevím jak vy, ale mě ty horka fakt nedělaj dobře. Člověk úplně ztrácí inspiraci k čemukoli, což je zrovna v mým případě, kdy část mýho pracovního života hraje velkou roli aspoň trošku nějaká kreativita celkem problém. O tom, že už nevím, co bych vařila, protože rozpalovat x plotýnek anebo troubu se mi teda setsakra nechce, už vůbec nemluvim. Takže je fajn, že Martin občas přijde sám s nějakým nápadem nebo chutí, se kterou se dá pracovat. Tuhle třeba dostal chuť na halušky, jenže ty sem hotový nesehnala a nemám na ně doma ten cedníček – musím napravit a nějakej si pořídit. Nicméně jsem celkem dobrej improvizátor a umím si poradit, když je to třeba, takže jsem pořídila klasický bramborový noky a nahradila s nima ty slavný halušky. No a právě o tenhle recept bych se s vámi dneska ráda podělila.

 

A jako u všeho, co vařím, nebo aspoň u většiny, je příprava i celková realizace poměrně jednoduchá záležitost. Uzené maso, ideálně nějaký pěkný kus přímo od řezníka, uvaříme – vývar si nechte a třeba ho zamrazte, bude se vám hodit na nějakou poctivou polívku – a to stejné uděláme s noky. Na rozpálené pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém osmahneme bílou část pórku. K němu přidáme na kostičky nakrájené uzené, opepříme a osmahneme dozlatova. Záměrně nesolím, protože uzené je slané dost a zelí stejně tak, nehledě na to, že noky se vaří v osolené vodě. Zelí scedíme a důkladně propláchneme, aby nebylo příliš kyselé. Pokud je to třeba pokrájíme na menší kousky a přidáme k masu. Ještě chvilku opečeme, zlehka podlijeme vodou. Jakmile vše začne mírně bublat, přimícháváme smetanu a společně vše prohřeje tak, aby smetana prošla varem. Noky scedíme a pomalu vmícháme do směsi. Nakonec posypeme zelenu částí pórku. Horké podáváme a snažíme se nemlaskat.

Komentáře