Je hrozně fajn, mít doma Martina. Nejen v takových těch
normálních partnerských samozřejmě, ale taky v tom, že mi pořád nadhazuje
inspiraci pro to, co uvařit a dává mi v kuchyni dostatek prostoru pro to,
abych tu realizaci vymyslela a doladila sama. A to je fakt dárek, protože ne
každej v mým okolí je nakloněnej tomu, jak zrovna s jídlem zacházím a
jak si věci v kuchyni řeším – po svém, s minimem obalů a s ještě
větším minimem odpadu. Takže Martinova chuť na kuře na paprice a moje vedení
kuchyně dali vzniknout receptu, který bych vám tu dneska ráda představila.
Možná to někdo z vás takhle dělá, možná ale ne a právě ty bych ráda
inspirovala k tomu, jak tohle celkem jednoduchý jídlo, protože nasypat
hromadu papriky – myšleno tím koření – do smetany a prsknout k tomu kuře
umí každej. A i tohle jsem vám tu sdílela. Nicméně mi pak došlo, že s tím nejsem
úplně spokojená a že tohle jídlo chci dělat jinak. Nějak takhle…
Nejdřív bych vám ráda řekla, jak dělám tu paprikovou omáčku, tu si totiž dělám sama a je v tomhle receptu dost důležitá. Navíc ji můžete použít i třeba k masu, do těstovin nebo jinam a není to nic těžkýho, nebojte. Papriky hezky v celku položíme na plech nebo do zapékací misky do trouby a pořádně upečeme. Klidně slupku i trošku spalte, vůbec nevadí. Jakmile je máte upečené, zbavíme je stopky i semínek a nakrájíme na kousky, které vložíme do nějaké hlubší a dlouhé nádoby – budeme je mixovat, takže nádobu k tomu nějak adekvátní. Papriky zalijeme trochou oleje, osolíme, opepříme a rozmixujeme na hustou, hezky napěněnou omáčku. Buď si jí můžete udělat takhle čerstvou a rovnou ji použít nebo následně zavařit do sklenice a uložit na později.
Tak a teď to ostatní. Na másle osmahneme cibuli, ke které přidáme na malé proužky nakrájenou papriku a na kostičky nebo třeba i nudličky pokrájená krůtí prsa. Necháme zezlátnout, zlehka zasypeme sladkou i zauzenou paprikou a troškou chilli, rychle promícháme a zalijeme troškou vývaru – zhruba půllitrem. Necháme společně hezky provařit. Jakmile směs začne probublávat. V tuhle chvíli vše zalijeme paprikovou omáčkou a smetanou, podle chuti můžeme přidat ještě sladkou a zauzenou papriku, sušený česnek a samozřejmě i ten prolisovaný, který všemu dodá trošku pikantnosti a další chuti. Vše společně vaříme. Klidně můžete přilít i trochu vývaru, jde nám hlavně o to dostat silnou, poctivou omáčku se spoustou chuti. Jakmile bude omáčka dostatečně zredukovaná, doladíme ji šťávou s půlky citronu, přidáme medvědí česnek a pažitku, zamícháme a zhruba minutku ještě vaříme, aby se všechny chutě propojily. Podáváme ideálně s těstovinami, ale fantazii se meze nekladou, takže si k tomu můžete dát co je vám libo. J
Komentáře
Okomentovat