Teď v srpnu jsem si užívala jedny z posledních dovolenkových
dní tohohle roku. Ještě mám v práci domluvený prodloužený víkend v září,
což bude velká lahoda a pak až Vánoce. Takže konec roku bude docela haluz no…jako
každej rok. Nicméně volný dny znamenaly, že bylo třeba zpytlíkovat sobě sama si
malej, lehkej, ale taky chutnej obídek a to ještě ideálně tak, aby mi zbylo na
druhej den a nemusela sem se s něčím dělat každej. Což se mi za prvý
nechtělo a za druhý sem měla naplánováno dost pracovních povinností v rámci
příprav streamů, recenzí, postů a posudků, což prostě zabere spoustu času byť
se to tak nemusí na první pohled jevit. Takže jsem v pondělí udělala mísu
kuskusu s čerstvou farmářskou zeleninou, co jsem měla z Výběru a
jogurtem – recept s kuskusem jsem tu už měla a brzy vám povím, co jsem
dala do tohohle konkrétního, tak vydržte – a v úterý si k němu vytáhla
krásný kousku tuňáka z naší místní rybárny. No a právě o recept na tohohle
božího tuňáka s kuskusem bych se s vámi dneska ráda podělila.
Jak už jsem psala, jako přílohu k tuňákovi, jsem si vybrala kuskus, což je něco, co mám fakt moc ráda, dělám ho poměrně často s různými obměnami a vždycky se po něm vyloženě zapráší. Do tohohle konkrétního jsem dávala kukuřici, rajčata, cuketu, česnek, bylinky a bílý jogurt. Ale co s tím tuňákem, že jo? No, dohromady nic složitýho. Pěknej, v podstatě, stejk z tuňáka z obou stran osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém necháme z obou stran rybku hezky zatáhnout. Následně ji položíme na pečící papír, zakápneme zlehka sezamovým olejem a citronem, zabalíme a vložíme do trouby vyhřáté na 100°. Do výpeku z ryby nasypeme na drobno nakrájenou šalotku, přidáme kousek másla, trochu pepře, citronovou šťávu – dohromady jsem použila šťávu z poloviny citronu a zhruba dvě čajové lžičky dijonské hořčice. Důkladně vše promícháme a provaříme. Z trouby vyndáme tuňáka, položíme na talíř spolu se šťávou, kterou pustil, a přelijeme omáčkou z hořčice. Podáváme s již zmíněným kuskusem nebo třeba čerstvým pečivem, opečeným brambůrkem nebo klidně jenom se salátkem. Zkrátka, jak kdo má rád.
Jak už jsem psala, jako přílohu k tuňákovi, jsem si vybrala kuskus, což je něco, co mám fakt moc ráda, dělám ho poměrně často s různými obměnami a vždycky se po něm vyloženě zapráší. Do tohohle konkrétního jsem dávala kukuřici, rajčata, cuketu, česnek, bylinky a bílý jogurt. Ale co s tím tuňákem, že jo? No, dohromady nic složitýho. Pěknej, v podstatě, stejk z tuňáka z obou stran osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi rozpustíme kousek másla, na kterém necháme z obou stran rybku hezky zatáhnout. Následně ji položíme na pečící papír, zakápneme zlehka sezamovým olejem a citronem, zabalíme a vložíme do trouby vyhřáté na 100°. Do výpeku z ryby nasypeme na drobno nakrájenou šalotku, přidáme kousek másla, trochu pepře, citronovou šťávu – dohromady jsem použila šťávu z poloviny citronu a zhruba dvě čajové lžičky dijonské hořčice. Důkladně vše promícháme a provaříme. Z trouby vyndáme tuňáka, položíme na talíř spolu se šťávou, kterou pustil, a přelijeme omáčkou z hořčice. Podáváme s již zmíněným kuskusem nebo třeba čerstvým pečivem, opečeným brambůrkem nebo klidně jenom se salátkem. Zkrátka, jak kdo má rád.
Komentáře
Okomentovat