Asi už ste si všimli, že moc nepeču. A když, tak je to hodně výjimečná situace. Není to úplně o tom, že bych to neuměla, ale spíš se mi často, vlastně většinou, moc nechce dělat se s nějakou buchtou. Navíc mi to pro dva lidi, přičemž mně většinou stačí fakt kousek odpoledne, přijde drobátko zbytečný. Ráda si dám něco sladkýho, malej koláč nebo kousek makovce ke kafi v oblíbený kavárně. Doma mi k tomu nějak chybí ta atmosféra, to kavárenský povalečství. A Martinovi taky kolikrát stačí pistáciovej donut nebo kobliha s pudinkem. Jenže teď si vymyslel, že by nějakou buchtu rád. Ne jen tak ledajakou, ovšem. Světlou, s ovocem, pudinkem, želatinou a gumovýma medvídkama. Ty sem teda razantně zatrhla, protože odmítám patlat věci dohromady jako pejsek s kočičkou, ale milou buchtu sem udělala. Povedla se, Martin jí sněd sám, já totiž puding děsně nerada, a za dva dny z ní zbyla akorát prázdná forma. Takže možná zas někdy něco upeču, ale asi to nebude úplně hned. Nicméně jsem se rozhodla, že se právě o tenhle, výjimečně sladkej recept podělím i s vámi. Kdo už se mnou nějakou dobu vaří, tak ví, že já děsně nerada nějaký velký složitosti, takže i tady jsem volila cestu nejmenšího zla. Navíc nejsem vlastníkem váhy, na to taky, takže když už peču, tak buď od oka nebo hrníčkově. Takže, hrnek připravit a jde se na to. Do mísy vsypeme dva hrnky mouky, půl hrnku cukru, citronový cukr – celý sáček, zhruba 2 čajové lžičky pylu a hezky smícháme. K tomu vklepneme dvě vejce, hrnek mléka a půl hrnku oleje a hezky vyšleháme v hladkou jednolitou hmotu. Tu vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme, dokud se nám těsto uprostřed nelepí – kontrolujeme špejlí. Mezi tím, co nám hotový korpus stydne, si uvaříme puding – podle návodu na sáčku. Ten pak opatrně vlijeme na korpus a necháme do něj zaplout mandarinky – samozřejmě můžete použít i jiný ovoce, to nechám na vás. J
Necháme opět v klidu chladnout a pokračujeme v krasojízdě. V hrnečku/rendlíčku si uděláme odvar na želatinu – já místo vody s cukrem použila slitou šťávu z mandarinek – a tu necháme důkladně rozpustit. Jakmile máme želatinu nachystanou, nalijeme na ji na puding s ovocem a zas necháme tuhnout. Už chápete, proč nepeču? To věčný chladnutí mě děsně vytáčí totiž. Každopádně po všem tom chladnutí a čekání můžeme konečně vyndat tenhle dort/koláč/buchtu, říkejte si tomu, jak chcete, z formy – já použila kulatou s oddělitelným dnem a „rozepínacím“ okrajem – nakrájíme a podáváme. Dohromady by se to dalo udělat i klasicky na plech, stejně jako s ovocem je i tady dohromady jedno jakou formu použijete. J
Komentáře
Okomentovat