Středeční recepis - Červená čočka s kozým sýrem a kuřetem

Není to tak dávno, co měl můj milovaný Výběr docela pěknou akci na potraviny. Každej tejden vyhlásil nějakou potravinu, která po tu dobu byla v akci, a společně sme si sdíleli recepty, které z ní jdou uvařit. Škoda jen, že to bylo na podzim a já už pak neměla moc čas a sílu vymýšlet něco novýho. Takže červenou čočku, kterou mám moc ráda, jen jí nevařím kvůli tomu, že Martin jí nemůže, sem si uvařila a vychutnala až teď. No, a protože sem i nechtělo dělat se s pomazánkou, polívkou nebo nějakým druhem salátu, trošku sem pogoolovala, drobátko to vylepšila a vytvořila něco, co mi fakt dost chutnalo. Zas si musím tuhle zdravou dobrotu někdy uvařit, protože to byla vážně paráda. A tak se o tenhle svůj recept dneska podělím i s vámi.
 

 

A jde se na věc! V hrnci rozpustíme trochu másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Na ní potom nasypeme čočku, rychle promícháme, trošku posypeme sladkou paprikou a chilli, opět důkladně promícháme, aby se v koření čočka hezky obalila, a zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem. Jakmile máme zhruba polovinu vody vyvařenou a čočka trochu nabobtná a vrhneme se na dochucení – podle chuti, tady fakt záleží na tom, jak moc pikantní a kořeněný jídla máte rádi, přisypeme sladkou papriku, chilli, kari a prolisované stroužky česneku. Vše důkladně promícháme a necháme vařit, dokud čočka nezměkne. Mezi tím očistíme kuřecí prsa, osolíme, vetřeme do něj koření na kuře a dozlatova osmahneme – používám vždycky trošku oleje a trošku másla, které společně důkladně promíchám. Maso je pak hezky zlaté a má skvělou, jemnou chuť. Jakmile začne čočka měknout, přidáme k ní pár kousků kozího sýra a necháme ho hezky rozpustit. No, a můžeme podávat. Snad si tenhle recept někdy vyzkoušíte a bude vám chutnat. To bych si fakt přála.

 

Komentáře