Středeční recepis - Vepřové výpečky na česneku

Tohle podivný počasí, kdy člověk neví, jestli je teplo, zima nebo něco mezi tím si žádá něco pořádnýho do břicha a ideálně i něco s vitamínama. A protože spousta vitamínů je v zelí a v mase je zas síla, skloubila sem tyhle dvě věci dohromady, přidala spoustu česneku a upekla skvělý vepřový kostky na česneku, právě se zelím a knedlou. A tak se o to tohle jídlo s vámi dneska podělím, i když to asi nebude něco, co byste neznali. Ale kdo ví, třeba tím aspoň někoho inspiruju k tomu, co dobrýho uvařit o víkendu.


Vepřové maso nakrájíme na větší kostky, osolíme, přidáme pár kuliček pepře, okmínujeme, posypeme sušeným česnekem a důkladně promícháme. Ideální je mít maso trošku prorostlé a tuk na něm nechat ať se zachová chuť a nechat s kořením chvilku uležet. Cibuli nakrájíme na větší kousky, oloupeme několik stroužků česneku a kuličky jalovce a vše společně s masem vložíme do zapékací misky. Zlehka podlijeme vodou, a protože tuk váže chuť, můžete přidat pár kostek másla. Já tentokrát zvolila trošku sádla, protože sme dostali úplně skvělý, domácí, zabijačkový, takže podpořit výpek tímhle, byla jasná volba.

Na másle necháme zesklovatět cibuli, na které necháme zlehka osmahnout scezené a proláchnuté kysané zelí – vodu nevlívejte, použijeme ji. Jakmile zelí chytne trošku barvičku a promíchá se důkladně s cibulí, přidáme pár polévkových lžic medu – cukr já dohromady nepoužívám a med dodá zelí strašně skvělou chuť - a důkladně promícháme, dokud se nezačne rozpouštět. Následně přisypeme trošku kmínu, soli, pár kuliček pepře a zalijeme právě odlitou vodou. Necháme hezky dusit do měkka – případně dochucujeme, jak je potřeba.

Knedlík můžete samozřejmě udělat domácí, já ho tentokrát koupila, protože sem si v práci urvala nehet i s kouskem nehtového lůžka a dost blbě se mi to hojilo, takže patlat se s takovýmhle zraněním s knedlíkem nebylo úplně to, po čem bych toužila. No a pak už jen společně podáváme.

Komentáře