Středeční recepis - Italská směs s foccacciou

Italskou kuchyni zatím doma ještě improvizuju, protože čekám na okamžik, kdy si budu moct začít zas objednávat skvělý farmářský bedýnky s tou nejluxusnější zeleninou vůbec, který se prostě ta z krámu nemůže rovnat ani náhodou, ale i tak to docela stojí za to, řekla bych. Pečení foccacci sice budu muset ještě trošku vypilovat a tím pádem ji dělat častějc, abych to vychytala k dokonalosti, – úplně mi nenakynula, jak měla, což přičítám domácímu kvásku, kterej chce přeci jen víc času – ale jinak si myslím, že dobrý. Aspoň co mi Martin říká a zrovna v tomhle si dost zakládáme na plné spokojenosti. Nicméně i tak bych vám ráda dneska přinesla takový trochu improvizační recept na poměrně rychlý a dobrý jídlo, který si čas od času s různýma obměnama dopřáváme k nedělnímu obědu.

 


Tak, dobrý je začít foccacciou, protože ta musí kynout – pokud používáte domácí kvásek, doporučuju nechat kynout klidně delší dobu, ať máte jistotu, že bude pěkná, já jí nedala dost času a bylo to znát. V míse smícháme zhruba tři hrnky mouky, přidáme půl hrnku oleje, kvásek nebo kostku droždí, sůl, pepř, sušený česnek a bylinky. Po vykynutí pak rozprostřeme na vymazaný plech, ozdobíme nakrájenými sušenými rajčaty a cibulí a pečeme v troubě vyhřáté na nějakých 220° zhruba 20-25 minut. No a mezitím si připravíme směs, ke které ji budeme podávat.

Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět cibuli a spodní část pórku, ke kterým přidáme na kostičky nakrájené špekáčky – za ty by mě Italové asi zabili, ale maso sem neměla, tak sem si musela poradit jinak -  a hezky opečeme. Jakmile špekáčky chytnou trošku barvu, přidáme k nim veškerou zeleninu nakrájenou na zhruba stejně velké kostičky, zlehka osolíme, opepříme, podlijeme troškou vody a necháme probublávat – zelenina pustí dost šťávy, tak nechte všechny chutě hezky promísit. Nakonec přilijeme protlak, klidně i podlijte troškou vody, pokud je to potřeba, dochutíme prolisovaným česnekem a bylinkami, přidáme i zelenou část pórku a necháme hezky redukovat. Podle potřeby dochucujeme, tak jak uznáme za vhodné.

Podáváme s foccacciou nebo klidně jiným pečivem.

Komentáře

  1. Skvělý recept, určitě využiji. Miluji tento způsob vaření.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda. :) Určitě dejte pak vědět, jak se povedlo nebo třeba jestli došlo k nějaký vlastní inovaci, ta je ve vaření totiž hrozně skvělá.

      Vymazat

Okomentovat