Středeční recepis - Rajská omáčka z pečené zeleniny a masovými koulemi

Vždycky ve středu nebo ve čtvrtek s Martinem řešíme, co se bude o víkendu vařit. Abych si to nějak rozvrhla a v klidu nakoupila co je třeba. Já se totiž děsně nerada tahám s jedním velkým nákupem, to si radši udělám během dvou, tří dnů pár menších. No a tak to tuhle řešíme a vymýšlíme, tulíme se k sobě pod peřinama a Marťa že by rád nějakou pořádnou omáčku. Je fakt, že já takovýhle věci moc nedělám, protože to ani moc nejim no. Ale jednou za čas, proč ne. Takže sem výběr nechala čistě na něm a nakonec to vyhrála rajská, kterou má rád. A protože i pro mě to byla úplná premiéra – takovýhle věci se holka fakt naučí asi až s chlapem nebo rodinou – říkala sem si, že si to vyloženě říká o sdílení. Tak tady máte dnešní recepis, který sem teď trošku zanedbávala. Jooo a narovinu říkám, že sem vařila i tuhle majdu, jako všechno ostatní, tak nějak pocitově, po chuti a intuitivně. Ale výsledek byl super a Martin si chválil, takže to považuju za úspěch.

 


Tak, mleté maso naložíme na noc do směsi koření s trochou pórku. Z něj pak vytvarujeme koule, – tak akorát do dlaně, ale já mám docela malý ruce – ne moc malý, ale ani žádný dělový a pečeme v troubě vyhřáté na nějakých 180°. Pekla sem v odklopený zapékací misce, bez tuku, jen s troškou vody, maso pustí tuku a šťávy dost, takže netřeba přidávat další. No a podstatná je ta omáčka, že jo. No a na tu sem šla takhle. Do trouby dáme na zhruba 200° na půlky nakrájenou papriku a rajčata a pečeme doozlatova, klidně je nechte i na některých místech trošku spálit, to vůbec nevadí. Na kousku másla necháme zpěnit cibuli, ke které přidáme i trochu pórku a dozlatova opečeme. Spolu s upečenou a na kousky nakrájenou zeleninou okořeníme, promícháme a hezky rozmixujeme, měla by vzniknout jednotná, hezky konzistentní hmota. Tu pak vlijeme zpátky do pánve, přilijeme protlak, promícháme, případně dochutíme – zelenina je dost sladká, protlak zas naopak kyselejší, tak je třeba kořením všechno hezky vybalancovat – a necháme probublávat. Je dobrý přilít i trochu vody aby se nám majda nepřipalovala a hezky redukujeme. Jakmile je vše hotovo a vychuceno, můžeme podávat. Martin si přál knedlík, ale samozřejmě můžete zvolit třeba i těstoviny, to už nechám na vás, jak kdo máte rádi.

 

Komentáře