Středeční recepis - Losos s pečeným topinamburem

Nedávno měli v krámu, kam si chodím pro ryby hrozně pěknej výběr, takže sem neodolala a nakoupila do zásoby. No a protože se mi pak sešla i krásná zelenina z Výběru a měla sem pár dní dovolenou, což vždycky znamená aspoň trošku vaření k obědu, tak sem si udělala jen takovou lehkou, zdravou a nenáročnou krmy, o jejíž přípravu bych se s vámi dneska chtěla podělit. Tak třeba vás zase navnadím a nainspiruju - mimochodem všem moc děkuju za krásný ohlasy na všech platformách, kde tak nějak působím, dělá mi to velikou radost. :) Budu se i dál snažit aby vás to na nich bavilo. :) Ale teď už k dnešnímu receptu.


Tak! A jak na to? Poměrně jednoduše. Nevím jak vy, ale já osobně mám ráda ryby v jejich původní chuti nebo minimálně v co nejpřirozenější, takže i když používám koření, tak jen po povrchu a pomálu. Takže postup je následující. Lososa zlehka osolíme a posypeme kořením na ryby. Následně pak hezky opečeme na kousku másla na rozpálené pánvi. S topinamburem už naložíme trošku, dejme tomu zábavnějc. Primárně je třeba ho očistit a nakrájet na půlky, případně na měsíčky, podle toho, jak sou velký. Následně je přendáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme kmín a pokapeme lehounce bylinkovým pestem. Vložíme do trouby, do misky klidně můžete vložit trošku másla, a pečeme zhruba 20 minut při 160 stupních - tady hodně záleží na velikosti topinamburů, takže je fajn je během pečení hlídat a zkoušet jejich měkkost. Klidně k nim můžete přidat i na kousky nakrájenou cibuli nebo třeba česnek, pokud máte chuť. Po vyjmutí z trouby je ještě jednou trošku zakápneme pestem a podáváme spolu s rybou.

Komentáře