Dlouhán, co má divný choutky //V kině No. 6//

Zas sem si vyrazila do kina, protože i přesto, že mě posledně docela naprdli s tím Vláčilem, je tahle kulturní instituce něco, co mě baví a pro jeden kiks na ní nezanevřu, to zas nejsem debil. No a protože sem aktuálně zvědavá na dost nových snímků, nějak sem si to rozčlenila podle mýho programu a udělala si docela sympatickej plán. Takže mě teď v září čeká ještě minimálně jeden film, o kterým vám, samozřejmě taky napíšu. Dneska je na programu nejnovější americkej horor s Nicolasem Cagem v hlavní roli. A modří už vědí, že ani mě Longlegs neminul. Navíc sem na něj slyšela docela slušný ohlasy, takže sme byla fakt zvědavá, co na tuhle avandgardu řeknu.

Slovo avangarda sem použila záměrně, protože z mýho pohledu tenhle film docela dobře vystihuje. Navíc je i svým způsobem dekadentní, hodně psychologickej a ve spoustě věcech hrozně podivnej a i termín "art" bych se v tomhle případě nebála použít. Což je v mým případě a v rámci mých nároků na dobrý filmy fakt pozitivní. A sem moc ráda, že i současná kinematografie mi tohle dopřává, i když velmi zřídka. Nicméně, čím vzácnější vám něco je, tím víc si to dokážete užit a ocenit. Takže jo, na tenhle film si fakt zajděte. Vlastně vám už na začátku doporučuju něco, o čem sem vám toho zatím moc nenapsala, takže se to v následujících odstavcích pokusím aspoň trošku napravit. :)

Jak už sem říkala, tohle je docela podivnej příběh. Z anotace se dočtete, že tu jde o hon na sériového vraha, který ale svoje oběti nikdy nenavštíví, i když sou bez výjimky doslova zmasakrováni u sebe doma, teedy tam, kde byste se měli cítit nejbezpečněji. Tenhle aspekt v příběhu byl rozhodně tím, co mě hodně zaujalo, navíc tu sou náznaky na bůh ví jaký satanistický rituály, který s vraždama a osobností našeho zabijáka docela zásadně souvisí a kombinace tohohle všeho mohla být buď vrcholně přiblblá a špatně provedená nebo naopak skvělá a originálně pojatá. No a jak ste už z mýho úvodu mohli pochopit, je druhá možnost správně.

Hlavní hrdinka byla trochu jako Starlingová, vůbec to celkovou atmosférou a temnotou hodně připomínalo filmy s Hannibalem, zvlášť teda Červenýho draka, - což mi mimochodem připomíná, že tenhle titul nedávno vyšel i jako audiokniha, kterou bych si v brzké době moc ráda poslechla, protože jde o jeden z mých oblíbených příběhů - z čehož sem já osobně byla docela nadšená, protože přesně takovouhle příchuť by měly filmy tohohle ražení a zápletky mít. Navíc nechyběla právě ta originalita v provedení a interpretaci toho, jak vraždy probíhaly, jak byly zinscenovány a i když byly zdánlivě bez motivu, jistá podobnost tu je patrná. Jooo a to bych zapomněla. Pamatujte na Zodiaka a jeho dopisy? Tak něco podobnýho nachází náš vyšetřující tým na místech činů. I ony mají samozřejmě svůj klíč, poselství, záměr...vlastně se nevysmívají těm, co nemají ani tušení o skutečné osobnosti Longlegse, spíš sou určeny obětem. Něco jako varování, přání k narozeninám, malý výkřik ve smyslu "Sem tu, vím o vás a mám jistý záměr, ve kterém hrajete hlavní roli a rozhodně z toho, co plánuju nevyváznete živý. Máte holt smůlu. Špatně ste se narodili." 

Musím říct, že tenhle film fakt stál za to, i když bych řekla, že fanoušci klasických béčkových záležitostí, kteří potřebují mít zlo přesně definováno, nehrají na nějaký mystično, baví je nejrůznější "lekačky" s mnohonásobně zesílenou muzikou a a nejsou úplně spokojený s otevřenými konci si tu na své asi vyloženě nepřijdou. Pořád jde ale o parádně vymyšlený příběh se zápletkou, nad kterou je dobré se zamyslet, je tu dost okamžiků, kdy vám spadne brada a celý film tak nabere nový rozměr a začne se vyvíjet úplně jiným směrem, než byste čekali. Nečekala sem takovou spokojenost a nadšení a i když už je to pár dní, co sem Longlegse viděla, pořád mám v sobě takový zvláštní pocit, který ve mě zanechal. A to je, myslím, dobře, je to známka toho, že to nebyla úplně plytká záležitost bez myšlenky, přesahu a toho "čehosi", co by měl správný film nebo i kniha mít abyste na něj/na ni, jen tak nezapomněli.

Komentáře