Pohádky nejsou jenom pro děti

Nevím, jak trávíte víkendová odpoledne vy, ale já děsně ráda koukám na pohádky. Sem v nich teda dost vybíráme a ty modernější nebo nějaký komikcky hloupý mě úplně neuspokojí, ale třeba "Bratři", který dávali minulej tejden semi vyloženě trefili do vkusu i nálady. Mezi moje oblíbený pak patří třeba Panna a Netvor, Malá mořská víla s holkama Šafránkovejma v hlavních nebo třeba Sedmero krkavců s nádhernou hudbou Petra Hapky. Jooo, potrpím si na poetické, vážné a vlastně docela drastické příběhy. Už jako dítě byly mojí favoriti. Ale ani nějaká romantika mě vyloženě neurazí. Takže když sem dostala možnost přečíst si nejnovější pohádkový příběh, nebylo moc nad čím přemýšlet. Navíc...po těch hororech a vážnost, co čtu normálně to byla i příjemná změna. 

O Elince je v každém směru hrozně milý čtení pro malý holčičky, který nejen pobaví a zabaví, ale přinese i nějaký to poučení do života - na který sice mnohá děvčátka v průběhu let zapomenou a když jim cestu zkříží nějakej hajzlík, tak mu stejně z velký části naletí a bezhlavě se do něj zamilujou - a navíc ukáže dnešním dětem spoustu lidských, rodinných i společenských hodnot. Elinka totiž žije se svojí babičkou a jak víme, ty svoje vnoučata nejen hezky rozmazlují a hýčkají, ale taky předávají moudra, tradice a právě ty zásadní hodnoty, které z každého z nás mají šanci udělat lepší lidi. 

Nebyla by to ale pohádka jak se patří, aby se naše hlavní hrdinka nezamilovala a v důsledku toho neprožívala to krásné trápení, kdy člověk myslí jen na toho svého vyvoleného, nemůže jíst, spát a nepřeje si nic víc, než navěky věků usínat a probouzet se vedle svojí lásky. To by byla ta hezčí část, která tak nějak intuitivně svádí k happy endu. Chaaa může být. Jenže život není peříčko a na harmonický a perspektivní vztah občas padne stín, slunce na chvilku zapadne a rapidně se ochladí. V případě týhle knížky přináší nepohodu, strach a úskalí jistý princ zvyklí na to, že dostane všechno, na co si ukáže. Je to takovej typickej protityp rozmazlenýho, protěžovanýho a především prominentního spratka.

Problém je, že takový lid mají povětšinou dostatečně velkou moc a ještě větší vliv spojený nejen s postavením, ale taky s penězma, což sou prostředky díky nimž si můžete koupit nejen hromadu věcí, ale taky přízeň a loajalitu. Takže náš záporák má logicky svoje přívržence, který mu velmi rádi pomůžou v naplnění jeho snů a plánů. Proč by taky ne, když jim z toho něco kápne, že? Takže Elinka a vlastně i její vyvolený se mu, logicky, musí postavit a ochránit před ním nejen zemi, která je jim drahá, ale taky svoji lásku, Elinčinu čest a dost možná i pár lidských životů. 

Ani o zvraty a dramatičnost tu tedy není nouze, takže na své si přijdou i děti s dobrodružnou duší. No a celkový dojem tu zpestřují krásný ilustrace, který nejenže dokreslují jednotlivé scény, ale svým způsobem je i podtrhnou, umocní a třeba i inspirují k rozvoji představivosti, hravosti s příběhem a ideálně i malým, soukromým vyprávěním, o tom, co se na nich děje a já by to všechno mohlo být dál. Takže asi takhle. Pokud hledáte pro svoji ratolest nějaký hezký čtení, který by vám zpříjemnilo večerní usínání a třeba i dobře vypadalo na stránkách čtenářských deníků, tak tahle knížka by vám doma rozhodně chybět neměla. Čímž bych vás moc ráda pozvala na náš společný stream s autorkou, který proběhne začátkem října - událost už brzy přidám na FB a nasdílím i sem. Na něm si knížku i prolistujeme a podíváme se drobátko do zákulisí jejího vzniku. 

Komentáře