Jablečná buchta s tvarohem

Už mockrát jsem psala, že je Martin hodně na sladký. Takže je vždycky dobrý o víkendu něco upéct a přes týden ideálně koupit aspoň koblihu nebo mít nějaký sušenky. Různý sladkosti tak kupuju v akcích - bavíme se teď o takových těch trvanlivých jako jsou právě sušenky, čokoláda a tak - a schovávám je v pracovně v krabici. No a o víkendu peču. Teď se opět chystám na jeho oblíbenou bábovku s rozinkama, citrónem a budu do ní dávat čokoládový kousky, nicméně bych se s vámi v dnešním receptu ráda podělila o takový menší experiment, který jsem tak nějak dala dohromady. Osvědčil se a tak věřím, že to rozhodně nebylo naposledy, co jsem ho pekla. A doufám, že zachutná i vám.


Listová těsta rozválíme na tenko, jablka nakrájíme na plátky a rozinky namočíme v rumu nebo jiném alkoholu - kdo tyhle moje recepty čte, určitě ví, že často používám i domácí mandlovici nebo višňovici. Tvarohy smícháme dohromady, vmícháme do nich šťávu z limety nebo citronu, skořicový cukr, muškátový oříšek a zhruba půl sáčku pudingu - ten je hlavně na zahuštění aby tvarohy netekly. První těsto položíme na plech s pečícím papírem, pomažeme tvarohovou náplní, poklademe jablky, posypeme hrozinkami a opatrně opět pomažeme zbytkem tvarohové směsi. Přiklopíme druhým těstem, potřeme vajíčkem, posypeme troškou skořicového cukru - hezky vám v troubě zkaramelizuje a vytvoří na vrchu takovou křupavou krustičku -  a vložíme do vyhřáté trouby, zhruba na 180°, pečeme tak 20 minut. Takhle můžete vytvořit klidně více vrstev jak v rámci náplně, tak i použitých těst, to samozřejmě záleží na vás. V každém případě budu moc ráda, když vám tenhle moučník zachutná a udělá vám radost a potěšení.


Komentáře