Losos s kari rizotem

Asi v každým páru se najdou věci, který neděláte spolu, jídla, který chutnají jen jednomu z vás dvou, filmy, který prostě nebaví oba...a tak je dobrý hledat balanc. V tý kuchyni to jde asi nejhůř, protože, a to si nebudeme nic nalhávat, vařit se o víkend se dvěma jídlama se člověku prostě nechce. Jasně, taky to občas tak udělám nebo připravím v pátek večer Martinovi něco, co má rád, když vím, že budou celou sobotu v práci, ale neděje se to vyloženě často. A protože sou i pokrmy, který Martin nerad, využívám dní, kdy sem doma třeba po transferu, mám volno z práce nebo je třeba někde s kapelou a dělám si to, co chutná mě. Jako třeba lososa...a právě o jeden takový recept se chci s vámi dneska opět podělit.


Na kus alobalu vložíme kousek másla, na něj osoleného lososa, kterého dochutíme troškou oregana, nahoru zas dáme kousek másla a dáme péct do trouby vyhřáté na nějakých 160°. Z alobalu je dobré složit takovou mističku, jinak vám máslo vyteče, rybu určitě nepřikrýváme. Šalotku nakrájíme, necháme na másle hezky zesklovatět a vsypeme k ní rýži, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, opepříme a necháme vařit dokud se cca polovina vody úplně navyvaří. Následně přidáme zas trochu másla na zjemnění, přidáme zbytek koření, promícháme a dál vaříme. Jakmile rýže začne krémovatět, dáme poslední kousek másla - vždycky cca plátek tlustý tak půl centimetru - vsypeme pokrájené listy ředkviček, promícháme a spolu s upečeným lososem můžeme podávat. 

Komentáře