Krásnou středu všem! Vítám vás u svého dalšího
středečního receptu a jak už je teď celkem zvykem, nebude to nic těžkýho a asi
ne úplně něco, co byste neznali. Leč situace s časem a energií je spíš
horší, než lepší a tak si nějaký velký kulinářský experimenty nechám až na
příští rok. Každopádně inspiraci sbírám celkem aktivně, protože MasterChef mě
fakt chytnul a pouštěla jsem si teď i starý řady, takže mám spoustu věcí, který
toužím vyzkoušet. Ale fakt až příští rok no. Aspoň se máte na co těšit. No, a
protože jsme teď s Martinem absolvovali pár rodinných a přátelských oslav
a sešlostí, který se bez alkoholu úplně neobešly, mám pro vás dneska vlastní
recept na vzpružnej buřtguláš, kterej se hodí nejen na stav „mám kocovinu,
umírám“, ale i na takovej ten línej pomejdanovej stav, kdy se chcete spíš válet
a spát, ale zároveň to chce něco dobrýho do žaludku.
JAK NA TO:
Na rozpuštěném másle osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli, na jemno nakrájený pórek - spodní část - a chilli papričky. Jakmile se vše rozvoní a cibule začne lehce hnědnout, přidáme na drobné kostičky nakrájenou papriku a počkáme, až pustí šťávu. Do směsi vložíme nakrájené špekáčky a opékáme, dokud nezískají trošku kůrčičku. Vše zasypeme troškou sladké i gulášové papriky, promícháme a rychle zalijeme vodou nebo vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme na menší kostičky nakrájené brambory a necháme vařit zhruba 10 minut.
Po této době dochutíme ostatním kořením a prolisovaným česnekem a necháme ještě povařit – samozřejmě je dobré ochutnávat a podle toho dochutit – my třeba radši věci pikantnější, ale někdo to nemusí mít takhle rád, proto vám sem nedávám žádný poměr koření. J Osobně nerada věci zahušťuju, a když už, tak maximálně starým chlebem nebo rohlíky – Martin navíc kvůli svojí dně zahušťovaný věci jenom moukou úplně nemůže, protože mu to nedělá dobře. Brambory navíc pustí škrob, který zahustí, a když se vše nechá hezky vařit, zahustí se guláš sám. No…a to je všechno. S čerstvým chlebem je tohle jídlo úplná lahoda, která navíc fakt není nijak složitá. Před odstavením z plotnky přidávám ještě zelenou část pórku, která celému jídlu dodá ještě trošku chuti a hlavně krásný zelený prvek.
Komentáře
Okomentovat