Středeční recepis - Pikantní kuře na medu

Občas jsou víkendy, kdy nevařím pro nás dva dohromady, ale zvlášť pro sebe a zvlášť pro Martina. Je to hlavně v ty dny, kdy je Martin po koncertě, po nějakém větším flámu nebo má jen tak slíbený nějaký speciální jídlo, zkrátka v okamžiky, kdy jemu vařím něco, co má vážně rád a není to úplně jídlo, který bych si chtěla dát. Nestává se to často, ale zrovna nedávno to tak bylo. Martin si přál zelňačku, což rozhodně není polívka, kterou bych preferovala. Je to pro mě moc těžký do žaludku a i když mám zelí moc ráda, tak rozhodně preferuju úplně jinou úpravu. Takže jsem si pro sebe udělala něco skvělého a dobrého. No…a protože mám pořád v jednom šupleti skvělý domácí kuřecí prsa z volného chovu od místních farmářů, jedno z nich jsem vyndala a udělala si ho podle svého a tak, jak mám ráda. A právě o tenhle recept se s vámi dneska podělím.

Nejlepší je kuřecí prsa naložit aspoň hodinu dvě dopředu, takže tím začneme. Marinádu umícháme z medu, hořčice, soli, pepře a chilli – hodně záleží na tom, jak vám takový druh marinády chutná, já osobně dávám med a hořčici v poměru 1:1 a chilli tak aby bylo cítit, ale zároveň nepřebylo ostatní chutě. Marináda se samozřejmě obejde i bez chilli, dá se nahradit sušeným česnekem nebo jiným kořením. Kuřecí prsa očistíme, nakrájíme na menší kostky nebo nudličky a důkladně je obalíme marinádou. Necháme uležet pár hodin v lednici, klidně i přes noc. Na pánvičce rozpustíme máslo, na kterém naložené maso opečeme dozlatova. Med nám na něm vytvoří krásnou krustičku a zkaramelizuje. Jakmile začne maso zlátnout, přidáme k němu najemno nakrájený pórek a promícháme. Podáváme ideálně s čerstvým pečivem, ale hodí se třeba i tortilla nebo trošku brambor, to už záleží celkem na vás. J 

Komentáře