Maso je rozhodně lepší mít nějaký kvalitní, domácí, ne úplně vyhnané nějakou chemií - jasně, je to dražší, ale za mě rozhodně lepší jak chuťově, tak i po stránce etické a zdravotní, protože člověk si chce přeci jen pochutnat, pro mě je i důležitý odkud to maso a jak se daný zvíře za života mělo a v neposlední řadě do sebe úplně nechci stravou cpát nějaký hormony a srajdy, když jsem ímrvére na nějakých lécích. To jen tak typ pro vás, věřte mi, vyplatí se to. Taky je fajn mít ho trošku prorostlé aby při pečení pustilo hezky chuť a šťávu. Tak a teď jdeme na ten postup. J
Pokud je maso prorostlejší, než bychom chtěli, tak ho zlehka očistíme, opláchneme vlažnou vodou a osušíme. Oloupeme si stroužky česneku a delším, tenkým nožem uděláme do masa sem tam hlubší dírky, – pozor, ne skrz, vytváříme takové kapsičky – do kterých vložíme stroužky česneku. V podstatě jde o stejný postup jako při špikování masa, jen místo špeku nebo slaniny použijeme stroužky česneku. Ze všech stran pak maso důkladně osolíme – sůl i vetřeme do jeho povrchu – opepříme a pokmínujeme. Na větší pánvi rozpustíme větší kus másla, na kterém maso v rychlosti ze všech stran osmahneme, aby se hezky zatáhlo a všechna chuť se zachovala uvnitř něj. Takto upravené maso vložíme na pekáček, zlehka podlijeme vodou a máslem, co nám zbylo na pánvičce a pečeme zhruba hodinu, hodinu a půl na nějakých 200° - průběžně podléváme, aby se vytvořila kůrčička.A co k tomu? Klidně můžete uvařit brambory, udělat si z nich kaši nebo si dát masíčko jenom s pečivem. Já jsem se rozhodla udělat celerové pyré, protože jsem z Výběru měla krásný, z farmy dovezený celer, který nám tu voněl po kuchyni a nechtěla jsem, aby se nám zkazil – z části jsem dělala i pomazánku s mrkví, kterou normálně dělám spíš s kořenovou petrželí, ale ten celer tomu dodal zas trošku jiný grády. A tohle je úplně jednoduchý. Celer očistíme a nakrájíme na kostičky – zhruba stejně velké jako když dáváte vařit brambory. Protože jsem tohle pyré jinak nezahušťovala, je důležité nechat vodu hodně vyvařit – jasně, nějaká vám tam musí zbýt, ale celer v ní nesmí plavat zkrátka. Jakmile je celer měkký, rozmixujeme ho ponorným mixérem, osolíme, opepříme a přidáme pár stroužků česneku – případně se dá použít i sušený nebo vše dochutit třeba čerstvou petrželkou. Vše důkladně promícháme, aby vznikla jedna konzistentní hmota hustá jako klasická kaše.
No a je to. Maso pak krájíme na plátky a podáváme spolu s přílohou. K tomuhle se dohromady hodí úplně cokoli, co máte rádi, takž jestli nemáte rádi celer, můžete si k pečeni uvařit cokoli budete chtít.
Komentáře
Okomentovat