Středeční recepis - Šťavnatá pečeně s celerovým pyré

Jak už jsem tu párkrát psala, tak se stran jídla s Marťou přes týden celkem odbýváme. V práci se to jen nějak splácá a večer už se nám dohromady nechce pořádně nic, takže vaření je taky celkem pasé. Maximálně si něco ohřejem, vrchol kulinářství je strčení pizzy do trouby nebo upatlání nějaký pomazánky. Takže se to přes víkend snažím nějak vylepšit a navařit nějakou dobrotu. A protože jsem teď měla krásný kus masa od řezníka – dohromady jinam pro maso nechodím, když nepočítám Výběr a taky občas něco dostanu – a vyloženě se mi nechtělo zas dělat jen nějaký plátky nebo masovou směs s něčím, dala jsem si trošku práci a upekla ho v celku jako skvělou a překvapivě šťavnatou pečeni. A protože i moje teta mi psala, že se jí takhle krásně povede málokdy a protože na to mám z Master Chefa – mimochodem moc se těším na novou řadu, až budu mít zas inspiraci k nějakým experimentům – skvělej fígl, kterej, jak jsem zjistila, moc lidí nezná/nedělá, rozhodla jsem se, že se právě o tenhle recepis s vámi dneska podělím.

 

Maso je rozhodně lepší mít nějaký kvalitní, domácí, ne úplně vyhnané nějakou chemií  - jasně, je to dražší, ale za mě rozhodně lepší jak chuťově, tak i po stránce etické a zdravotní, protože člověk si chce přeci jen pochutnat, pro mě je i důležitý odkud to maso a jak se daný zvíře za života mělo a v neposlední řadě do sebe úplně nechci stravou cpát nějaký hormony a srajdy, když jsem ímrvére na nějakých lécích. To jen tak typ pro vás, věřte mi, vyplatí se to. Taky je fajn mít ho trošku prorostlé aby při pečení pustilo hezky chuť a šťávu. Tak a teď jdeme na ten postup. J

Pokud je maso prorostlejší, než bychom chtěli, tak ho zlehka očistíme, opláchneme vlažnou vodou a osušíme. Oloupeme si stroužky česneku a delším, tenkým nožem uděláme do masa sem tam hlubší dírky, – pozor, ne skrz, vytváříme takové kapsičky – do kterých vložíme stroužky česneku. V podstatě jde o stejný postup jako při špikování masa, jen místo špeku nebo slaniny použijeme stroužky česneku. Ze všech stran pak maso důkladně osolíme – sůl i vetřeme do jeho povrchu – opepříme a pokmínujeme. Na větší pánvi rozpustíme větší kus másla, na kterém maso v rychlosti ze všech stran osmahneme, aby se hezky zatáhlo a všechna chuť se zachovala uvnitř něj. Takto upravené maso vložíme na pekáček, zlehka podlijeme vodou a máslem, co nám zbylo na pánvičce a pečeme zhruba hodinu, hodinu a půl na nějakých 200° - průběžně podléváme, aby se vytvořila kůrčička.

A co k tomu? Klidně můžete uvařit brambory, udělat si z nich kaši nebo si dát masíčko jenom s pečivem. Já jsem se rozhodla udělat celerové pyré, protože jsem z Výběru měla krásný, z farmy dovezený celer, který nám tu voněl po kuchyni a nechtěla jsem, aby se nám zkazil – z části jsem dělala i pomazánku s mrkví, kterou normálně dělám spíš s kořenovou petrželí, ale ten celer tomu dodal zas trošku jiný grády. A tohle je úplně jednoduchý. Celer očistíme a nakrájíme na kostičky – zhruba stejně velké jako když dáváte vařit brambory. Protože jsem tohle pyré jinak nezahušťovala, je důležité nechat vodu hodně vyvařit – jasně, nějaká vám tam musí zbýt, ale celer v ní nesmí plavat zkrátka. Jakmile je celer měkký, rozmixujeme ho ponorným mixérem, osolíme, opepříme a přidáme pár stroužků česneku – případně se dá použít i sušený nebo vše dochutit třeba čerstvou petrželkou. Vše důkladně promícháme, aby vznikla jedna konzistentní hmota hustá jako klasická kaše.

No a je to. Maso pak krájíme na plátky a podáváme spolu s přílohou. K tomuhle se dohromady hodí úplně cokoli, co máte rádi, takž jestli nemáte rádi celer, můžete si k pečeni uvařit cokoli budete chtít.

Komentáře