Středeční recepis - Jablečná buchta s tvarohem

Tuhle dostal Martin chuť zas na něco sladkýho, takže sem trochu zaimprovizovala a udělala jablečnou buchtu s tvarohem. Škoda jen, že mi pak vlivem teplotního šoku spadla, i když na první dobrou byla krásná. No, poučení pro příště, ani ta buchta nerada zimu a už vůbec ne, když jí ofoukne. Tak si to taky pamatujte. A kdo neví, tak lepší je nechat takovou mlsku chladnout v troubě, než jí vyndat, neopatrně s ní bouchnout a způsobit jí psychickou újmu právě tím, že se v jejím okolí razantně sníží teplota. Nicméně i tak byla moc dobrá, tak to byla aspoň nějaká náplast. A i tak bych se s vámi ráda podělila o recept.

 


Je to taková hrníčkovka, takže…do mísy vsypeme zhruba dva hrnky mouky, půl hrnku cukru, půl hrnku oleje, čtyři žloutky, čaj, citronovou kůru a jablka – ty sem si svařovala sama a tady se dozvíte jak – a ze všeho mixérem vytvoříme konzistentní těsto. Z bílků ze čtyř vajec vyšleháme sníh a pomalu vmícháme do vymixované hmoty. Pečeme v troubě vyhřáté na nějakých 180° dokud se uprostřed těsto nepřestane lepit. Tak a na vrh přijde směs z tvarohů. Oba smícháme dohromady, přisypeme k nim puding, aby hezky zežloutly a zatuhly, přisypeme pyl, trošku osladíme a vytvoříme jednolitou konzistentní hmotu. Tu pak hezky natřeme na vychladnou buchtu a necháme chvilku tuhnout v jednici. Kdo má rád, může dát do tvarohu třeba i nastrouhanou čokoládu nebo ji tenhle dezert ozdobit. To už nechám na vás.

 

Komentáře