No…ze salátů jsme udělali salát se sezamovým olejem, který máme moc rádi a z toho ostatního, jsem se rozhodla udělat skvělou podzimní, oranžovou polívku, což je takový naše pravidelný sobotní jídlo, kdy si po celým - a dost hektickým - pracovním týdnu rádi poležíme a tak nějak se chcem spíš užít, odpočinout si, něco si pustit, pomilovat se, pozdě snídat,. Takže polívka vždycky na sobotu a průběžně jí tak ujídáme celej den až do večera, kdy jdem většinou na pivko s kamarádama a pak jí v noci dojíme. :) A právě o polívku z minulé soboty se s vámi dneska podělím – a je to první recept na vaše přání, protože jsem o něm dávala hlasovat na instagramu. J Tak snad splní vaše očekávání.
JAK NA TO:
Dýně zbavíme kůry, očistíme od semínek a nakrájíme na
kostičky (semínka si schovejte, ještě je budete potřebovat), oškrábeme batáty a
taktéž je nakrájíme na kostičky – obojí zhruba stejně velké, jako když vaříte
klasické brambory. Na rozpuštěném másle osmahneme cibuli a nakrájenou chilli
papričku, – já tentokrát nakonec použila dvě, ale samozřejmě záleží na tom, jak
moc pálivé jídlo máte rádi – zasypeme sladkou paprikou, kterou necháme lehce
rozvonět a zalijeme vývarem, aby nezhořkla.
Do vroucího vývaru vložíme nakrájené dýně a batáty, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí. Polévku stáhneme z plotny a vše důkladně rozmixujeme – nemusíme vůbec ničím zahušťovat dýně i batáty vše zahustí dostatečně. Nakonec přidáme koření – opět záleží na vaší chuti v jakém poměru a množství samozřejmě, prolisujeme stroužky česneku a vrátíme na plotnu, kde ještě vše necháme povařit, aby se chutě důkladně spojily.
A teď ta semínka! Jasně, mohli bychom je třeba vyhodit nebo je použít jinak, ale my je v tomhle receptu použijeme místo krutonků, které se k téhle polévce náramně hodí. Semínka jen lehce opláchneme, vysušíme a vložíme na rozpálenou pánvičku – nepoužívám žádný tuh, přijde mi to zbytečné. Za lehkého míchání a prohazování, aby se semínka nespálila, je zlehka opečeme a na talíři s nimi polévku dozdobíme – dodají ji chuť a zas je to trošku jiné, než klasické chlebové krutonky.
Komentáře
Okomentovat