Středeční recepis - Dýňovo-batátový krém

Podzim máme skoro na krku a to znamená nejen teplejší oblečení, pletený fusekle a konec vysedávání po zahrádkách, – ať už s knížkou nebo s kámošema u piva – ale taky spoustu skvělých podzimních potravin. Jak už určitě víte, tak si vždycky jednou za čas – zhruba 2x do měsíce – objednám zeleninovou bedýnku od farmářů, kterou si vyzvednu ve Výběru a pak zkrátka zpracovávám to, co v týhle bedýnce zrovna mám. A občas mi taky Martin přinese něco od svých kolegů z práce, což je hrozně moc milý. Takže se mi tuhle doma sešly dvě různý dýně, nějaký batáty a spousta salátů.

No…ze salátů jsme udělali salát se sezamovým olejem, který máme moc rádi a z toho ostatního, jsem se rozhodla udělat skvělou podzimní, oranžovou polívku, což je takový naše pravidelný sobotní jídlo, kdy si po celým - a dost hektickým - pracovním týdnu rádi poležíme a tak nějak se chcem spíš užít, odpočinout si, něco si pustit, pomilovat se, pozdě snídat,. Takže polívka vždycky na sobotu a průběžně jí tak ujídáme celej den až do večera, kdy jdem většinou na pivko s kamarádama a pak jí v noci dojíme. :) A právě o polívku z minulé soboty se s vámi dneska podělím – a je to první recept na vaše přání, protože jsem o něm dávala hlasovat na instagramu. J Tak snad splní vaše očekávání.


 

JAK NA TO:

Dýně zbavíme kůry, očistíme od semínek a nakrájíme na kostičky (semínka si schovejte, ještě je budete potřebovat), oškrábeme batáty a taktéž je nakrájíme na kostičky – obojí zhruba stejně velké, jako když vaříte klasické brambory. Na rozpuštěném másle osmahneme cibuli a nakrájenou chilli papričku, – já tentokrát nakonec použila dvě, ale samozřejmě záleží na tom, jak moc pálivé jídlo máte rádi – zasypeme sladkou paprikou, kterou necháme lehce rozvonět a zalijeme vývarem, aby nezhořkla.

Do vroucího vývaru vložíme nakrájené dýně a batáty, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí. Polévku stáhneme z plotny a vše důkladně rozmixujeme – nemusíme vůbec ničím zahušťovat dýně i batáty vše zahustí dostatečně. Nakonec přidáme koření – opět záleží na vaší chuti v jakém poměru a množství samozřejmě, prolisujeme stroužky česneku a vrátíme na plotnu, kde ještě vše necháme povařit, aby se chutě důkladně spojily. 

A teď ta semínka! Jasně, mohli bychom je třeba vyhodit nebo je použít jinak, ale my je v tomhle receptu použijeme místo krutonků, které se k téhle polévce náramně hodí. Semínka jen lehce opláchneme, vysušíme a vložíme na rozpálenou pánvičku – nepoužívám žádný tuh, přijde mi to zbytečné. Za lehkého míchání a prohazování, aby se semínka nespálila, je zlehka opečeme a na talíři s nimi polévku dozdobíme – dodají ji chuť a zas je to trošku jiné, než klasické chlebové krutonky.

Komentáře