Středeční recepis - Pikantní vepřové maso a domácí hranolky

Pomalu, ale jistě vracím zpět zase nějaké recepty, protože mám nové suroviny, inspiraci a tím pádem sem teď zkoušela i něco novýho, což se během léta moc nedělo a jedli sme doma většinou různý těstovinový saláty a jídla, který už jsem vám tu sdílela - mimo jiné třeba Martinovu oblíbenou kukuřicovou polívku nebo kuřecí maso s kuskusem a smetanovou omáčkou. No a určitě mám teď i docela chuť prolistovat si v práci nějaký kuchařky a zabavit svůj mozek nějakou kreativní činností. Takže se, snad, můžete těšit i na nějaký nový experimenty, který nám a i nám, budou chutnat.

Tohle je jídlo, který si doma dělíme, protože hranolky se dělají ve friťáku, ke kterýmu mám já osobně docela respekt, takže smažení domácích hranolek se vždycky chopí Martin - jasně, mohli bysme je dělat i v troubě a i sem to tak dělala, dokud sem bydlela sama, ale můj drahý muž má hranolky radši smažený, takže tahle činnosti je pak čistě v jeho režii. Ale pojďme to vzít nějak postupně. Maso si očistíme a nakrájíme na větší kostky. V misce smícháme s veškerým kořením, zakápneme troškou oleje, přidáme zhruba šest lžic sójové omáčky, důkladně promícháme a necháme odpočinout. Klidně ho přikryjte třeba alobalem nebo potravinářskou fólií a nechte hezky marinovat v lednici do druhého dne, všechny chutě se líp spojí a maso jimi hezky nasákne.


Tak...druhý den si pak nakrájíme cibuli na větší kusy, - já osobně mám v takovýhle případech nejradši širší půlměsíčky - které necháme zesklovatět na rozpálené pánvi s trochou oleje. Jakmile začne cibule lehce zlátnout, přidáme k ní maso a hezky ze všech stran osmahneme. Do výpeku můžeme přidat ještě trošku sójovky a doladit kořením, pokud je to třeba, zalijeme zhruba hrnečkem vody a necháme redukovat aby vznikla hustší silná omáčka. Mezitím, co já se věnovala masu si Martin oškrábal brambory, které následně nakrájel na stejné velké hranolky a usmažil ve fritéze - je dobrý je důkladně osolit, na to nezapomeňte. :) No a pak už nezbývá nic jiného než podávat. Já si pro sebe udělala ještě trochu zelených fazolek, který teda Martin nemůže kvůli dně, takže je vynechal. Můžete si udělat i nějaký oblíbený salát nebo zvolit jen čerstvou nakrájenou zeleninu, pokud chcete. 


Komentáře